Alo!

TAČIJEVA VOJSKA JAČA OD KFORA!

-

Jedina vojna sila na Kosovu i Metohiji jeste Kfor! Makar je tako po Rezoluciji UN 1244, ali kako stvari stoje, to će se uskoro promeniti, jer Hašim Tači i Priština planiraju da zaobilazni­m putem naprave vojsku koja će biti dvaput brojnija od međunarodn­ih snaga.

Iako im po ustavu takozvane države Kosovo za transforma­ciju bezbedonos­nih snaga treba i odobrenje manjina, odnosno srpskih poslanika, Priština namerava da zakonskim aktima udvostruči aktuelne snage. Ako se uzme da u ovom trenutku Kfor raspolaže sa oko 4.500 pripadnika, KSB bi u slučaju promena zakona raspolagao sa oko 5.000 aktivnih pripadnika (trenutno oko 2.500) i oko 3.000 u rezervi.

Vojni analitičar Vlade Radulović navodi da je očigledno da Priština ide na udvostruča­vanje snaga kako bi po brojnosti najdjačala Kfor.

- Ukoliko ta inicijativ­a prođe parlament, kosovske snage bezbednost­i će postati najjača vojna sila na Kosmetu, iako po Rezoluciji UN 1244 jedina vojna sila jeste Kfor. Time će se drastično promeniti situacija na KIM i ulazi se u pripremu terena za neke eventualne buduće nemire ili krizne situacije u kojima bi se onda angažovala puna snaga, odnosno oko 8.000 pripadnika kosovskih snaga bezbednost­i - navodi Radulović. V. N.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia