Alo!

U INSPEKCIJU KRENITE OD KROVA!

Kada je reč o zidovima, potražite labave ili oštećene fasadne elemente i obeležite sva mesta gde se pukotine javljaju ili gde se vlaga skuplja

-

Spoljašnji elementi objekata formiraju zaštitni omotač naših životnih i radnih prostora, i njih stalno šiba vetar, a i natopljeni su kišom i ispečeni suncem. Oni se moraju održavati u dobrom stanju, inače će nastupiti pojava vlage i njihovo posledično propadanje.

Pored sprečavanj­a pojave oštećenja, posvećivan­je malo preventivn­e pažnje je izuzetno korisna stvar jer štedi novac, sprečava nepotrebne zamene elemenata i osigurava zaptivenos­t objekta.

Redovno održavanje je od vitalnog značaja. Uočavanje potencijal­nih problema ne mora biti teško - uzgredan pogled može otkriti odvaljeni crep na krovu ili oguljenu boju na fasadi. Međutim, barem jednom godišnje važno je pregledati dom malo detaljnije.

Ukoliko postoje problemi koji su se javili u unutrašnjo­sti objekta i zabrinuti ste zbog toga, najbolje bi bilo angažovati stručnjaka koji će pregledati vaš dom za vas. Oni će vam pružiti izveštaj koji će istaći bilo koje probleme i pružiti vam smernicu o potrebnim popravkama, kao i mogućim troškovima.

Iako vam ovo može izgledati kao skup poduhvat, ako nešto nije u redu sa vašom kućom, bolje je to saznati što pre i pristupiti neophodnim popravkama, nego čekati da se ti problemi pogoršaju jer će vas to na kraju još skuplje koštati. Pored toga, ako prodajete svoj dom, ti problemi će vrlo verovatno odvratiti potencijal­ne kupce ili umanjiti vrednost vaše imovine.

Fasada

Kada je reč o zidovima, potražite labave ili oštećene fasadne elemente (cigle, kamen, panele, malter...), vodeći računa da obeležite sva mesta gde se pukotine javljaju ili gde se vlaga skuplja. Posebnu pažnju obratite na područja bliže tlu, pored oluka, ispod krova i oko prozora. Ova područja mogu zarobiti vlagu i prouzrokov­ati oštećenja.

Krov

Počnite inspekciju gledajući svoj krov i dimnjake. Polomljeni crep ili krovna pokrivka u vašem dvorištu znak su da nešto nije kako treba. Dvogledom možete lakše uočiti propuste - ukoliko je moguće, pitajte vaše komšije da odete do njih kako biste pogledali svoj dom iz tog ugla. Ukoliko možete pristupiti tavanskom prostoru, pogledajte donju stranu krova u potrazi za curenjima ili oštećenjim­a krovnog pokrivača i dimnjaka. Problemi imaju tendenciju da se dešavaju tamo gde su metalne opšivke i ispune od maltera na spojevima dimnjaka i parapteta propale.

Iako je neprijatno, vredi odraditi deo inspekcije u toku jake kiše uz pomoć kišobrana. Ove okolnosti će vam pomoći da otkrijete gde voda curi ili se preliva iz oluka, što može ukazati na mesta gde su oni zapušeni.

Oluci

Drugi uobičajeni problemi su propali oluci i spojevi tamo gde su zavrtnji zarđali - oni se ponekad mogu pronaći na tlu. Ukoliko se osećate sposobno, iskoristit­e merdevine da biste pobliže pogledali oluke i očistili napalo lišće i drugo đubre koje se nakupilo tokom vremena. Takođe dobro, je sipati vodu iz kanti ili uz pomoć creva duž oluka da biste se uverili da ona otiče bez problema.

Proverite sve odvode, kako od kišnice, tako i od kanalizaci­je. Podignite poklopce za inspekciju i rešetke kako biste se uverili da ne postoje blokade odvoda i, ako je potrebno, koristite šipke kako biste se uverili da je sve u redu. Oko osnove objekta obratite pažnju na barice koje se formiraju, kao i na povišene nivoe zemljišta i njihovo naslanjanj­e na objekat, kao i na mesta gde vegetacija izaziva oštećenja.

Stolarija

Sva stolarija u eksterijer­u kuće, uključujuć­i prozore, vrata, te ona oko venca krova ne sme biti zaboravlje­na. Potražite ispucalo ili trulo drvo, proverite da li se ofarbana stolarija ljušti i proverite kit oko prozorskih panela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia