Alo!

ISTRANŽIRA­LI GA ZA SEDAM MINUTA!

-

Džamal Kašogi, novinar iz Saudijske Arabije koji je nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat te države u Istanbulu, brutalno je ubijen! Turski mediji objavili su detalje sa snimka od 11 minuta, na kojem se čuju jezivi krici tokom Kašogijevo­g mučenja.

Zvanični Rijad je negirao umešanost u zločin, ali se saudijske vlasti navodno spremaju da priznaju da je novinar ubijen, ali ne namerno. Naime, prema toj verziji događaja, Kašogi je trebalo da bude otet i transporto­van u Saudijsku Arabiju, ali je jedan od 15 tajnih agenata umešanih u slučaj „hteo da se dokaže“i ubio je Kašogija. Ipak, da ta varijanta ne drži vodu potvrđuju izveštaji brojnih svetskih medija, koji su objavili da su agenti pre mučenja sačekali da saudijski konzul Muhamed el Otaibi, koji se nije slagao s idejom o egzekuciji, napusti zgradu. Nakon što je otišao, agenti su isekli živog Kašogija i njegovo telo raskomadal­i za sedam minuta.

Turski dnevni list „Jeni Safak“objavio je snimak na kojem se navodno čuju brojni glasovi. Među njima je glas saudijskog konzula, koji je prema drugoj verziji bio u konzulatu i koji je Kašogiju rekao: „Ako želiš da živiš, budi tih!“. Takođe, čuje se i kako slušaju muziku dok komadaju novinara.

Kašogiju su tokom mučenja sekli prste, pre nego što su mu odsekli i glavu. Isti list navodi da je konzul u jednom trenutku izjavio: „Uradite to napolju, uvalićete me u nevolje!“.

„Kašogi je umro za sedam minuta“, izjavio je turskim medijima zvaničnik koji je čuo ceo snimak. Njegovi krici odjekivali su konzulatom sve dok mu nije, kako se navodi, ubrizgana nepoznata supstanca, nakon čega je ućutao. Nedugo nakon toga bio je mrtav.

 ??  ?? Živog ga kasapili: Džamal Kašogi
Živog ga kasapili: Džamal Kašogi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia