Alo!

ZVEZDINE LEKCIJE LIVERPULU

- Piše: LAZAR JELIĆ sport@alo.rs

Te davne 1973. godine, Crvenu zvezdu je predvodio legendarni trener Miljan Miljanić. Crvenobeli su pred tradiciona­lno krcatim „Enfildom“pobedili Liverpul rezultatom 2:1. Čak postoji verovanje da se tada promenila filozofija u samoj igri Engleza, jer ih je trener Miljanić totalno nadmudrio pas-igrom.

O tome koliku su na Ostrvu poštovali legendarno­g trenera, najbolje govori podatak da je nakon njegove smrti engleski tim na svom oficijalno­m sajtu objavio in memoriam.

Slobodan Janković, strelac prvog gola u pobedi nad Liverpulom u Beogradu (2:1), prisetio se u izjavi za klupski sajt srpskog šampiona čuvenog dvomeča protiv engleskog velikana:

- Zanimljivo je da sam u Beogradu želeo da napustim teren u prvom poluvremen­u, jer su od treme počeli da me hvataju grčevi i mislio sam da ne mogu više da igram. Trener

Miljan Miljanić me je bodrio, govorio mi je da izdržim i to se isplatilo.

U 39. minutu sam postigao gol i posle toga je sve išlo mnogo lakše. I tada se, kao i mnogo puta ranije, pokazalo koliko je veliki uticaj imao Miljanić na našu ekipu, koliko su značile njegove reči i koliko je veliki bio - seća se Janković.

Miljan Miljanić je modernizov­ao jugosloven­ski fudbal i učinio Zvezdu moćnom. On jeste osvojio mnoštvo trofeja s crveno-belima, ali je njegova najveća zasluga to što je promenio način igre Crvene zvezde. U poređenju sa današnjim fudbalom, može se staviti u istu rečenicu sa čuvenom „tika-taka“igrom Barselone iz 21. veka. Zvezda je igrala brzo, sa preciznom pas-igrom i ubitačnim kontranapa­dom. Već sledeće godine, Miljanić je postao trener slavnog Reala iz Madrida.

Danas navijači crveno-belih imaju novog heroja u liku Vladana Milojevića. Ako Savić, Stojković, Borjan i ostali upijaju reči trenera kao što su to radili Janković i Lazarević pre 45 godina, nemaju šta da izgube na „Enfildu“. Ostaje samo da se časno bore za grb i boje kluba, jer istorija je davno ispisana.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia