Alo!

Mama smaračica

-

Piše: Dragana Tomić

Do pre neki dan sam mislila da sam kul keva. Ne smaram, ne opterećuje­m, ne zvocam, ne dosađujem... Doduše, sve ovo može biti i subjektiva­n osećaj. Ipak, postoji i nekoliko činjenica o meni kao materi koje mi ni nadležne institucij­e ne bi mogle osporiti. - Ne mislim da će od ’ladne vode da prehlade grlo. Ne branim sladoled zimi.

- Svako ima pravo da tera svoju modu, osim ako ne poželi da obuje čizme na +40 ili haljinu na bretele na -10. Iako su mi deca normalna, ovakvi slučajevi nisu retki u našoj kući.

- Retko kažnjavam.

- Ne bijem. Teorijski, nisam protiv batina, ali nisam stekla naviku da mlatim.

Dobro, vičem, ali u suštini sam maca! :)

Sve u svemu, Najdraža (12) odluči prošlog vikenda da ode u kupovinu sa Dobrim Mužem Jedincem (u daljem tekstu Dobri Idiot), jer ja se, zaboga, u modu ne razumem. Ne ložim se na uzane farmerice, ne ljubim animal motive, ne ufuravam se u majice sa printom i ne mislim da su duboke crne patike „vrh vrhova“. Dabome, ja volim tufnice, i štraftice, i boje, razne boje. A Dobri Idiot se u modu razume „ne pitaj“! Ali plaća sve što ćerkine oči ištu. I tako je Dobri Idiot, poznavalac mode i ekspert, platio ćerki dve majice taman toliko, koliko bih ja sebi platila dve poštene haljine. A majice, šta da vam kažem „vrh vrhova“. Na jednoj pola leđa golih, a druga propada preko ramena, dok dole vise neke trake. Ne znam čemu služe, ne razumem se u modu. A, iskreno, ne znam ni za koju zgodu će da ih obuče, jer u školu neće. Priđem da privežem te trake u mašnicu, kao odlepila sam na tu estetiku, kad ona vrisnu: „Šta radiš to, pa nisam ja beba da nosim mašnice!“.

Iznenadim se, ne razumem, pa beba si, nego šta si! Mati te noću pokriva, još te opominje da uvučeš majicu u gaće, mati ti suši kosu, jer tebe mrzi, sprema užinu, smara pitanjem: „Da li si jela?“.

Kako, bre, sad odjednom nisi beba?! Mada, iskusno, zavežem. Usta, naravno. Ne majicu!

Ode Najdraža u sobu. Krene i Dobri Idiot za njom. I taman da se nasmejem, kad čujem nju, Najdražu, koja njemu, Dobrom Idiotu, koji je sad za nju „vrh vrhova“, govori: „Au je*ote, al’ smara“.

I ne prestaje da zvoni - au je*ote al’ smara, au je*ote al’ smara, au...

A mogla sam da se zakunem do pre neki dan, majke mi, da bi me mnoga deca ko mater poželela!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia