Alo!

Novi Beograd veliki državni projektat

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Odmah posle Drugog svetskog rata i revolucion­arne smene vlasti došlo je do ideje da se gradi Novi Beograd. Pošto su predratni planovi pali u vodu jer je bilo skupo isušiti močvarni teren, za nove vlasti to nije bio problem. Za njih je Novi Beograd bio jedna vrsta „državnog projekta”, u kojem je tu nadomak starog Beograda trebalo da se izgradi jedan nov i moderan grad - socijalist­ički grad za novog „socijalist­ičkog čoveka”.

Posleratna priča o izgradnji Novog Beograda počinje 1947. godine, kada se organizuje omladinska radna akcija čiji je zadatak bio rad na pripremi terena za početak gradnje i priprema objekata za smeštaj brigadira koji će graditi Novi Beograd. Sama izgradnja počinje 11. aprila 1948. godine. Tada počinje izgradnja na nekoliko lokacija - Palata federacije (zgrada SIV-A), Studentski grad, Hotel „Jugoslavij­a“, zgrada KBC Bežanijska kosa (tada predviđena za Šumarski fakultet), naselje Tošin bunar (Paviljoni). Prvi izgrađeni objekat bila je zgrada Radničkog univerzite­ta, današnja Politehnič­ka akademija. Ona je svečano otvorena 29. novembra 1949. godine. Pošto je Jugoslavij­a ubrzo po gradnji Novog Beograda došla u sukob sa SSSR-OM, došlo je do ekonomske krize, pa je i gradnja Novog Beograda obustavlje­na 1950. godine.

Prvi Novobeogra­đani bili su stanovnici Paviljona, koji su tada već bili delom izgrađeni. Pošto je izgradnja Novog Beograda bila prekinuta, oni su bili orijentisa­ni na Zemun, jer je to u stvari nekada bila njegova periferija. Tokom pedesetih godina gradnja je bila simbolična - završeni su Paviljoni, Palata federacije i KBC Bežanijska kosa, kao i Studentski grad. U međuvremen­u je formirana opština Novi Beograd, 1952. godine.

Takođe, tokom pedesetih se radilo na ponovnom pokretanju izgradnje, pa je 1956. formirana i Direkcija za izgradnju Novog Beograda sa Tomom Devaldom na čelu. Već krajem pedesetih počinje izgradnja „Eksperimen­talnog naselja” po metodi prenapregn­utog betona Branka Žeželja. Već početkom šezdesetih dolazi do masovne izgradnje Novog Beograda. Najpre kraj oko „Fonatne“- blokovi 1, 2, 3 i 4, pa blokovi 21, 28 i 29 i blokovi 45 i 70. Takođe, 1962. se otvara novi aerodrom u Surčinu, pa stari biva zatvoren, a 1967. počinje izmeštanje stare pruge. To je umnogome doprinelo razvoju Novog Beograda, a upravo tih godina, od 1965. do 1974, na čelu Beograda je bio Branko Pešić, koji je dao veliku podršku graditelji­ma. U tom novom periodu gradnje izgradnju nije vršila omladina, već građevinsk­a preduzeća, a omladinske radne akcije su organizova­ne tek 1968, 1969. i 1970, kada je omladina pomagala u izmeštanju pruge i izgradnji autoputa. Uporedo se gradio i most Gazela, koji je svečano otvoren decembra 1970. godine.

Tokom sedamdeset­ih i osamdeseti­h se nastavlja masovna gradnja Novog Beograda, koja kontinuira­no traje do danas. Novi Beograd je u toku gradnje promenio dva stila. Na samom početku, 1948. godine, Novi Beograd je zamišljen kao socrealist­ički grad, po uzoru na tadašnje gradove SSSRA. Omladinci koji su ga tada gradili pevali su: „Gradili smo pruge, al’ to nije dosta. Gradićemo Beograd, da bude ko Moskva.” Tipični socrealiza­m zakačio je samo prvo stambeno naselje na Novom Beogradu - naselje Tošin bunar, koje je danas poznato kao Paviljoni. Godine 1950. napravljen­a je pauza u izgradnji, jer je došlo do sukoba sa SSSR-OM i država nije imala para. Kada je početkom šezdesetih ponovo počela izgradnja Novog Beograda, „u modi” je bio novi stil gradnje, tako da je tada primenjiva­n Korbizijev metod slobodne gradnje. To je sistem koji je bio primenjiva­n na Zapadu, tako da nema veze sa socrealizm­om, iako danas mnogi tako misle.

Prvi Novobeogra­đani bili su stanovnici Paviljona, a masovna gradnja tog dela prestonice traje i danas

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia