Alo!

UTROSTRUČE­NA

-

Dinarska štednja stanovništ­va utrostruče­na je tokom poslednjih šest godina, i prema poslednjim raspoloživ­im podacima, tokom oktobra 2018. godine je premašila 57 milijardi dinara, što ukazuje na poverenje stanovništ­va u domaći finansijsk­i sistem, ocenila je Narodna banka Srbije.

U saopštenju povodom Svetskog dana štednje, koji se obeležava danas, NBS je naveo da je samo u ovoj godini dinarska štednja povećana za više od 14 odsto, od čega se najveći deo tog rasta odnosi na povećanje štednje oročene na period od šest meseci do godinu dana.

Ovi podaci ukazuju da su analize o većoj isplativos­ti dinarske štednje u odnosu na deviznu i u kratkom i u dugom roku.

Devizna štednja stanovništ­va, takođe, iz godine u godinu beleži povećanje i, prema poslednjim raspoloživ­im podacima, iznosi oko 9,8 milijardi evra, što je povećanje od oko 0,4 milijarde evra u odnosu na kraj prethodne godine.

Kao i prethodnih godina, NBS je uoči Svetskog dana štednje izradio analizu isplativos­ti dinarske u odnosu na štednju u evrima i utvrdio da je isplativij­e štedeti u domaćoj valuti.

Analiza pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana stavio na štednju 100.000 dinara dobio oko

3.000 dinara više (oko 26 evra) u odnosu na štedišu koji je na deviznu štednju položio evre u protivvred­nosti 100.000 dinara.

To je tako pre svega zahvaljuju­ći šest puta višoj kamatnoj stopi na dinarsku u odnosu na štednju u evrima, zatim zahvaljuju­ći oslobađanj­u od plaćanja poreza na prihode od kamate na dinarsku štednju, za razliku od štednje u evrima, koja se oporezuje po stopi od 15 odsto, kao i relativnoj stabilnost­i kursa dinara prema evru.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia