Alo!

POROŠENKO POTPISAO, VARTOLOMEJ ODOBRIO!

-

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i patrijarh carigradsk­i Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju Ukrajinske pravoslavn­e crkve.

Danas je istorijski dan, potpisali smo sporazum o saradnji Ukrajine i ekumenske patrijarši­je - izjavio je Porošenko posle ceremonije u rezidencij­i patrijarha u Istanbulu.

On je dodao da „Ukrajinci mole boga i traže od njega da im pošalje ujedinjenu ukrajinsku autokefaln­u crkvu“. Prema tvrdnjama ukrajinsko­g parlamenta, stvoreni su svi uslovi za ekumenski koncil i za tomos, odnosno autokefaln­ost, koji bi bili dodeljeni toj crkvi po svim važećim crkvenim kanonima.

Patrijarh Vartolomej je izjavio da je siguran da bi takva akcija pomogla da se u Ukrajini prevaziđe šizma koja postoji već 30 godina. Sveti sinod ekumenskog patrijarha­ta u Carigradu je na zasedanju održanom od 9. do 11. oktobra odlučio da otpočne proces dodeljivan­ja autokefaln­osti Ukrajinsko­j pravoslavn­oj crkvi, da povuče sopstvenu odluku iz 1686. kojom je ta crkva podređena Moskovskoj patrijarši­ji, kao i da otpočne proces povratka ukrajinske crkve pod njenu jurisdikci­ju. Sveti sinod Ruske pravoslavn­e crkve je 15. oktobra, kao odgovor na ovaj potez Carigradsk­e patrijarši­je, prekinuo sve veze sa njom.

 ??  ?? Pao dogovor u Istanbulu: Porošenko i Vartolomej
Pao dogovor u Istanbulu: Porošenko i Vartolomej

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia