Alo!

Povratak kralja

-

U polumraku pariske dvorane „Bersi“, Novak Đoković se vratio na teniski presto. Tiho i bez pompe. A u sve ovo što je postigao u tekućoj sezoni, verovali su, verovatno, samo on i njegovi nabliži.

Prilikom svakog pada na ATP listi bilo je sve više komentara da se više nikad neće dočekati na noge i uspraviti, a kamoli da će se vratiti u tenisko elitno društvo. Gubio je na početku sezone, saplitao se u duelima sa mnogo slabijima od sebe, dobijao kritike, ali je stoički trpeo i duševni, i fizički bol. Njegovi fanovi, verni sledbenici iz ere osvajačkih pohoda, počeli su da mu okreću leđa, da ga ostavljaju usamljenim u novim jurišima, za koje su mnogi smatrali da su osuđeni na propast. Umesto titula, Novaku su prebrojava­ni zalogaji, a umesto planova za budućnost, njega su prebrzo gurali u prošlost.

M alo-pomalo, Đoković je u drugom planu strpljivo kovao plan kako da vrati krunu. Počele su da dolaze trijumfi, sa njima i novi milioni, ali ga taj trezor pun titula i para i nije previše zanimao, govorio je samo o tome da želi da igra i da se igra.

A kada je počeo da se raduje i u slavljenič­kom zanosu baca na kolena, zasmetao je svima koji bi više voleli da ga vide u penziji. Kao bezbroj puta do sada, na putu ka povratku na mesto broj jedan, kada na terenu nije bilo čoveka koji bi mu se suprotstav­io i koji bi ga zaustavio, protiv Novaka su sa svih strana počeli da ispaljuju otrovne strele umočene u prljavu političku smesu. Drugo im nije preostalo. Aveti prošlosti su se aktivirali i nametali priču o nemoralnom egzibicion­om meču sa Nadalom u Džedi. Umesto da mu aplaudiraj­u na herojskom povratku, počeli su da mu zvižde. Umesto da mu se dive, počeli su da mu zavide.

Novak je još jednom iznenadio svoje najveće suparnike - Rafaela Nadala i Rodžera Federera, koji ga godinama doživljava­ju kao noćnu moru.

Oni ostali mogu samo da sanjaju o danu kada će ga svrgnuti sa trona.

Kralj se vratio. U velikom stilu, bez obzira na mučenje i poraz od Hačanova u samom finalu mastersa u Parizu. Na nesreću mnogih, dao je do znanja da će još dugo, dugo morati da ga gledaju na krovu sveta.

 ??  ?? Vladimir Zogović novinar
Vladimir Zogović novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia