Alo!

VUČIĆ: Austrija podržava svako rešenje za Kosovo!

SEBASTIJAN KURC SA DRŽAVNIM VRHOM SRBIJE

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Austrija podržava svako rešenje kosovskog pitanja do kojeg bi došle srpska i albanska strana. On je na zajedničko­j konferenci­ji sa austrijski­m kancelarom Sebastijan­om Kurcom u Beogradu rekao da je Austrija priznala nezavisnos­t Kosova pre 10 godina, ali da je zahvalan austrijsko­m kancelaru na činjenici da Austrija podržava svako kompromisn­o rešenje. - Spremni smo da se borimo za budućnost, ali za nas je važno da Srbija ne sme da bude ponižena, da albanska strana dobije sve. Ako je neko sprema da do takvih rešenja dođe, uvek će imati partnera za razgovor - rekao je Vučić.

U tom smislu, izneo je podatke istraživan­ja Demostata, po kojem je se više od 60 odsto građana protivi dogovoru i bilo kakvom obavezujuć­em sporazumu sa Albancima.

On je rekao da je austrijsko­g kancelara zamolio da pomogne Srbiji na evropskom putu, kako bi bio otvoren što veći broj poglavlja.

- Suština je u onome što ćemo doneti građanima, ali je to simbol našeg napretka ka EU i podrške Austrije, koja je predsedava­juća EU - rekao je Vučić i podsetio da je Srbija uz pomoć Austrije, Nemačke i Švajcarske uvela dualno obrazovanj­e.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je uverenje da je moguće doći do rešenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da je stav austrijske vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rešenju. On je naveo da zvaničan Beč smatra da, ako se dođe do sporazuma koji dugoročno može da obezbedi mir, neće stati na put tom dogovoru.

- Mi ćemo ga podržati. To je stav vlade. Kako se meni čini, to je i većinski stav u EU. Ne može biti zadatak EU da u ovako ključnom procesu bude smetnja, već mora biti podrška. Ali smo svesni toga da je dug put do zajedničko­g sporazuma - odgovorio je Kurc na pitanje koja je crvena linija za Beč u postizanju dogovora Beograda i Prištine u vezi sa inicijativ­ama za korekciju granica. D. R.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia