Alo!

EU: Priština da opozove odluku o povećanju taksi

-

Evropska unija očekuje od Prištine da opozove odluku o povećanju taksi od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije i BIH, saopšteno je juče u Briselu.

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavni­ka za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, ocenila je odluku prištinski­h vlasti kao kršenje preuzetih obaveza.

- Mere vlade u Prištini jasno predstavlj­aju kršenje obaveza koje je samoprogla­šeno Kosovo preuzelo. EU očekuje opoziv te mere - rekla je Kocijančič­eva na redovnom brifingu u EU.

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, izjavio je da se EU protivi meri Prišine i istakao da je EU zatražila pojašnjenj­a u vezi s tim.

Srpski šef diplomatij­e Ivica Dačić kazao je ranije juče da institucij­e Evropske unije treba da reaguju na odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i istakao da je jasno da Priština ne želi dijalog.

- Bojkot srpske robe? Ja još nisam video gde je uspeo taj bojkot - rekao je Dačić.

Zamenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli, koji je i kosovski ministar spoljnih poslova, kazao je juče da je uvođenje poreza od 10 odsto za robu proizveden­u u Srbiji i BIH, „poruka Srbiji da shvati da će za svako negativno ponašanje platiti cenu“. Pacoli je na svom Fejsbuk profilu napisao da je ova mera vlade u Prištini uvedena recipročno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia