NEMAČKI SUD POKRENUO ISTRAGU PROTIV SRPSKOG STRUČNJAKA Hteli da Nemcima uvale lažnjake?!

Alo! - - HRONIKA - Piše: DANICA ĆURUVIJA danica.curuvija@alo.rs

Nikola Kusovac (82), istoričar umetnosti i naš najpriznatiji stručnjak u toj oblasti, sa još dvojicom prodavaca umetnina je pod istragom nemačkih istražnih organa zbog sumnje da su jednoj galeriji u Minhenu predali falsifikovane slike poznatih srpskih slikara, saznaje ekskluzivno “Alo!” od izvora iz Okružnog suda u Minhenu. Kusovac se sumnjiči da je dao mišljenje da su dela srpskih umetnika originali, dok nemačko tužilaštvo tvrdi da su u pitanju lažnjaci.

Kusovac i još dvojica srpskih državljana se sumnjiče da su galeriji u Minhenu predali veći broj falsifikovanih slika i crteža iz doba zenitizma za koje ja naš poznati istoričar rekao da su originali. U pitanju su slike nastale između dva svetska rata, a među njima su dela poznatih slikara Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih - precizira izvor „Alo!“iz suda u Minhenu.

Kusovac se tereti da je dvojici srpskih prodavaca pomogao tako što im je dao pismeno mišljenje da su pomenuta umetnička dela originali.

- Međutim, nemački tužilac tvrdi da su u pitanju kopije umetničkih dela i zatražio da se Kusovac i dvojica prodavaca saslušaju zamolnim putem pred nadležnim sudom u Beogradu. Njihove izjave biće poslate u nemački sud, koji treba da utvrdi da li su slike prave. Ukoliko se utvrdi da su podmetnuti lažnjaci, istragu će voditi nemački sud. U tom slučaju, Kusovac i druga dvojica osumnjičenih, koji su želeli da profitiraju na slikama, neće biti izručeni Nemačkoj, pošto Srbija ne izručuje svoje državne drugim zemljama - navodi sagovornik našeg lista.

Prevaru su, kako saznajemo od nemačkih istražnih organa, otkrili vlasnik galerije i kolekcionari, koji su zaključili da je reč o falsifikatima.

- Policija su na vreme obavestili kolekcionari koji su razgledali slike u galeriji, zbog čega nije ni došlo do prodaje. Slike su privremeno oduzete dok konačnu reč ne daju stručnjaci i smeštene su u depou suda - saznaje naš list u nemačkom sudu.

Od istih izvora smo čuli da slike nisu prokrijumčarene, već da su legalno prebačene.

- Sud u Minhenu je poslao zamolnicu srpskom ministarstvu pravde da se Kusovac i još dvojica trgovaca umetničkim delima saslušaju zamolnim putem. Oni će uskoro morati da daju izjave navodi izvor „Alo!“, uz napomenu da Kusovac mora da odgovara za stručno mišljenje.

Naš sagovornik iz nemačkog suda ističe da su kazne za ova krivična dela u toj zemlji rigorozne.

Kusovac je 2009. bio pod istragom zbog sumnje da je učestvovao u prodaji falsifikovanih slika najpoznatijih srpskih slikara tako što je za novac davao stručno mišljenje da je reč o originalima, ali je tužilaštvo 2013. godine odustalo od krivičnog gonjenja. Tokom istrage je potvrđeno da su slike koje su bile sporne za tužilaštvo originali i da je Kusovac neosnovano osumnjičen za krivično delo falsifikovanja službene isprave. Reč je o slikama „Skulptura na cvetnoj pozadini“Petra Dobrovića, procenjenoj na 12.000 do 15.000 evra, „Mrtva priroda sa voćem i posudom“Marka Čelebonovića, procenjenoj na 12.000 evra, „Predeo sa crkvom“Milana Konjovića i „Predeo sa kućom“Nikole Graovca.

Na tom spisku su i dela „Mrtva priroda“, „Ležeći ženski akt“i „Sedeći ženski akt“Aleksandra Tomaševića, kao i slika Miće Popovića koja nema naziv, a potpisana je sa „Mića Popović 86“.

Sumnjiči se da je falsifikate proglasio originalima: Nikola Kusovac

Okružni sud u Minhenu traži saslušanje Kusovca i dvojice prodavaca umetnina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.