TESTO NAJVEĆA GREŠKA SEDEĆEG ŽIVOTA

Najčešća i najveća greška pri izboru obroka pre kojeg smo sedeli i posle kojeg ćemo sedeti nekoliko sati jeste belo testo sa puno kvasca, putera, mlečnih preliva, punjenja...

Alo! - - SAVETI - Piše: NUTRICIONISTA, VERICA ĐOKIĆ Instagram: vericadjokic_

Sedeći način života podrazumeva da svakoga dana na stolici provodimo četiri ili više časova u kontinuitetu. Nekome to može biti izbor, ali za dosta njih izbora nema jer se većina poslova u savremenom društvu obavlja upravo u tom položaju.

Kada sedimo duže od četiri sata, celi naš organizam trpi: javljaju se problemi sa kostima, venama, respiratornim organima; povećava se rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, psihičkih smetnji, a ništa bolje ne prolazi ni naš metabolizam. U nedostatku kiseonika i sagorevanja, koje izostaje ukoliko nismo fizički aktivni, a i uz to se loše hranimo, dobijamo osiromašene enzime, otežanu apsorpciju hranjivih materija i usporen opšti metabolizam. Šta se dešava s metabolizmom kada dugo sedimo?

Prilikom dugog i učestalog sedenja, svi metabolički procesi u telu se usporavaju za 50 odsto, a ključni enzimi koje potpomažu sagorevanje masti, prestaju da se izlučuju. Isto tako, višak šećera koji smo uneli nepravilnom ishranom, a nismo sagoreli vežbama, ostaje u krvi i na kraju se skladišti kao mast.

Ukoliko ovakav način života potraje, možemo trajno narušiti svoje zdravlje, ubrzati procese starenja i sve to noseći ogromne konfekcijske brojeve. Šta da jedemo ako dugo sedimo?

Ishrana osobe koja radno vreme provodi u sedećem položaju treba da plasira vrstu energije koja se troši prilikom umnog rada, koja hrani mozak, podstiče koncentraciju, memoriju,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.