Alo!

Pilates vežbe su inspirisan­e mačkama

-

Nasumični frenetični periodi aktivnosti kod mačke („cat zoomies“, eng. mačje ludilo) dešavaju se kada životinja iznenada skoči i počne da trči ukrug, iskoči ispod stola i počne da nas vija šapama, ili da trči između naših nogu dok hodamo, piše magazin „Mač- ka“.

Dr vet. med.

Dunja Kovač, stručnjak za ponašanje životinja, objašnjava da je u životinjsk­om svetu ovo sasvim normalna pojava.

- Kada je reč o načinu lova, mačka ima predatorsk­u sekvencu. Ona počinje

Jozef H. Pilates je fitnes guru koji je osmislio jedan od najpopular­nijih metoda za vežbanje na svetu - pilates. Njegova metoda vežbanja kombinuje različite discipline poput gimnastike i joge, ali direktna inspiracij­a došla je iz životinjsk­og sveta.

- Taj metod je nazvao „kontrologi­ja“pošto je cilj bio da um kontroliše telo i usklađuje njegovu snagu sa savitljivo­šću - ispričala je Meri Bouen, nekadašnja balerina i osećajem gladi i potrebom za hranom. U kućnim uslovima taj početni osećaj ne postoji, jer ih hranimo granulama, ali potreba za lovom kao urođenom osobinom i dalje je prisutna. Zatim sledi traženje plena, pretraga terena, traženje mirisa, pa opažanje plena, sakrivanje, prikradanj­e, čekanje, a potom eksplozivn­i trk, hvatanje plena, ubijanje i konzumacij­a. Iako su naše kućne mačke uvek site, i dalje imaju potrebu da pokazuju urođene oblike ponašanja, najčešće lova. najstarija učenica.

- Proučavao je pokrete beba i mačaka, koje je smatrao najsavršen­ijim stvorenjim­a na svetu i došao do zaključka da mačka sve može da uradi bolje od nas. Mačka ne koristi sve delove tela sve vreme nego ekonomiše, naizmeničn­o se odmara i kreće. živa

Pilatesova

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia