Alo!

Za spas EU 1,8 biliona

-

Maraton je završen dogovorom! Lideri Evropske unije uspeli su da se nakon četiri noći konačno dogovore o ogromnom paketu pomoći za privredni oporavak od posledica pandemije koronaviru­sa. Ukupan iznos paketa za oporavak je 1,824 biliona evra.

Od tog iznosa 1,074 biliona nalaze se u okviru zajedničko­g budžeta za period od 2021. do 2027. godine. Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 milijardi bespovratn­e pomoći i 360 milijardi zajmova. Ovaj fond će biti finansiran zajednički­m zaduživanj­em EU na svetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058. godine.

Tokom pregovora koji su počeli u petak došlo je do podele između članica koje su pogođene pandemijom i „štedljivih“članica koje su bile zabrinute oko troškova. Samoprogla­šena štedljiva četvorka - Švedska, Danska, Austrija i Holandija - zajedno sa Finskom, bile su protiv toga da se 500 milijardi evra kao pomoć ponudi zemljama najteže pogođenim kovidom-19. Ova grupa, koju predvodi premijer Holandije Mark Rute, prvobitno je postavila 375 milijardi evra kao krajnju granicu, a uz to je zatražila i uslove kao što je pravo na blokiranje zahteva. Druge članice, kao što su Španija i Italija, nisu želele da idu ispod 400 milijardi evra.

U jednom trenutku francuski predsednik Emanuel Makron je navodno udarao pesnicom o sto, dok je „štedljivoj četvorci“govorio da ovaj evropski projekat stavljaju u opasnost.

Suma od 390 milijardi evra predložena je kao kompromis, a „štedljive“države su navodno pristale nakon obećanja da će dobiti rabat na njihove doprinose budžetu EU.

Španija i Italija, zemlje koje su najteže pogođene tokom pandemije koronaviru­sa, dobiće i najveća sredstva iz budžeta EU za ekonomski oporavak.

Španija će moći da računa na 140 milijardi evra iz budžeta EU za oporavak od posledica pandemije koronaviru­sa, saopštio je španski premijer Pedro Sančez. Nešto više od polovine sume odobrene Španiji, 72 milijarde evra, biće dostupno iz grantova, dok će ostatak činiti kreditna zaduženja.

Italiji je odobreno ukupno 209 milijardi evra pomoći, deo bespovratn­o, a deo u vidu povoljnih kredita. Suma je nešto manja od očekivane, ali je premijer Italije Đuzepe Konte ipak zadovoljan.

Paket pomoći treba da prođe i kroz tehničke pregovore zemalja članica, a potrebno je i da ga ratifikuje Evropski parlament.

 ??  ?? Lupio pesnicom o sto: Emanuel Makron
Lupio pesnicom o sto: Emanuel Makron

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia