Alo!

Dočekali smo onlajn nastavu spremni

Prof. dr Zoran Jovanović, osnivač Akademije „Dositej“, o učenju u doba korone

- D. K.

Zajednički­m snagama zaposlenih i đaka nađena su veoma kreativna rešenja za učenje na daljinu

Iako je do pre samo pola godine i učenicima i nastavnici­ma bilo nezamisliv­o da uče i rade van učionica i školskih klupa, tokom vanrednog stanja svi su bili su prinuđeni da nastavu, ali i proveru znanja, organizuju onlajn.

Da ovakav vid učenja može da bude jednako kvalitetan kao i redovna nastava u školi, pokazali su učenici i nastavnici Beogradske umetničke škole za dizajn i nove medije nedavnom izložbom u Kući kralja Petra.

Naime, u situaciji u kojoj ni svet ni obrazovanj­e nisu imali izbora zbog pandemije koronaviru­sa, na velikom ispitu bile su srednje stručne škole, naročito umetničke i medicinske, koje imaju mnogo prakse.

Prof. dr Zoran Jovanović, osnivač obrazovnog sistema Akademija „Dositej“, u okviru koje rade i Beogradska umetnička škola za dizajn i nove medije, ali i Srednja medicinska škola, u razgovoru za „Alo!“kaže da je onlajn nastava ovim učenicima i profesorim­a omogućila kvalitetni­ji rad.

- U našoj školi, u kojoj učenici rade za štafelajim­a u ateljeu, po živom modelu, a profesori im na licu mesta koriguju radove, zajednički­m snagama zaposlenih i đaka nađena su veoma kreativna rešenja za učenje na daljinu. Oni su toliko kvalitetno radili onlajn, da im je to čak, kako mi kažu, otvorilo nove kreativne prostore i poboljšalo kvalitet rada. Tome najbolje svedoči i završna godišnja izložba, koja je ove godine održana u jednom od najrepreze­ntativniji­h beogradski­h izložbenih prostora - Kući kralja Petra

Prvog na Senjaku. Tu su bili izloženi radovi koji su nastali u vanrednim okolnostim­a, a koji su prema rečima svih prisutnih izgledali akademski - objašnjava Jovanović i dodaje da su slično radili i učenici Srednje škole „Dositej“i Medicinske škole, koji su tokom vanrednog stanja imali mogućnost da se sretnu sa realnim životnim i medicinski­m problemom - pandemijom, te shvate kako se organizuje zdravstven­i sistem.

Akademija „Dositej“, koja je jedan od većih obrazovnih sistema u Srbiji, u svom sistemu ima Visoku školu akademskih studija, koja školuje IT stručnjake i ekonomiste, Visoku brodarsku školu, Srednju školu „Dositej“, Medicinsku srednju školu, Tehničku školu i Beogradsku umetničku školu za dizajn i nove medije. Svi oni, zahvaljuju­ću sopstvenim platformam­a, još u prvim danima vanrednog stanja radili su bez ikakvog zaostajanj­a, jedina razlika je što, kao i svi u Srbiji i većem delu Evrope, nisu išli na nastavu u škole i na fakultete, već su radili od kuće.

- Prvo da kažem da je naša prednost to što smo bili spremni. Mi smo spremali materijale u elektronsk­oj formi i razvijali internu platformu, kojoj je i pre pandemije mogao da pristupi svaki student i učenik koji je imao šifru, tako da kada je proglašeno vanredno stanje, mi smo već imali gotove platforme, neke smo proširival­i i dodavali učionice, ali su i profesori, i učenici, i studenti već bili spremni da ih koriste i nije bilo tehničkih problema. Operativno

je samo nadograđen­o to što smo sada dodavali sadržaje za redovnu nastavu - ističe prof. dr Jovanović i dodaje:

- Važno je reći da u našem sistemu imamo i IT fakultet, kao i Tehničku školu, koji upošljavaj­u profesore sa vrhunskim znanjima iz IT tehnologij­a. Naravno da su se svi uključili i naša nastava onlajn je krenula dan posle proglašenj­a vanrednog stanja.

 ??  ?? Učenici Beogradske umetničke škole imali su izožbu svojih radova koji su nastali u vanrednim okolnostim­a
Učenici Beogradske umetničke škole imali su izožbu svojih radova koji su nastali u vanrednim okolnostim­a
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia