Alo!

Ruska vakcina spremna za upotrebu!

Cepivo, koje su napravili vojni eksperti i Nacionalni institut za epidemiolo­giju i mikrobiolo­giju „Gamalej“, razvija imuni odgovor na koronaviru­s. Britanska vakcina će biti dostupna početkom 2021.

- E. A.

Cepivo, koje su napravili vojni eksperti i Nacionalni institut za epidemiolo­giju i mikrobiolo­giju „Gamalej“, razvija imuni odgovor na koronaviru­s. Britanska vakcina će biti dostupna početkom sledeće godine

Korona i dalje divlja, ali svetlo na kraju tunela konačno je nadohvat ruke! Dve vakcine uskoro će biti dostupne javnosti, najavili su Rusi i Britanci!

Ruska vakcina, koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalno­g instituta za epidemiolo­giju i mikrobiolo­giju „Gamalej“, spremna je za upotrebu, izjavio je juče Ruslan Calikov, zamenik ruskog ministra odbrane.

On je rekao da su specijalis­ti i naučnici Nacionalno­g istraživač­kog centra obavili poslednje provere i testiranja, da su svi dobrovoljn­i primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na koronaviru­s i da se dobro osećaju.

- Mogu da kažem da je prva vakcina protiv koronaviru­sa - spremna - rekao je Calikov u razgovoru sa novinarima listova „Fakta“i „Argument“- prenosi TASS.

S druge strane, lepe vesti stižu i s „Oksforda“. Vakcina

za koronaviru­s koja je razvijena na tom čuvenom univerzite­tu bezbedna je i razvija zaštitu imunskog sistema, objavio je BBC otkriće koje su istraživač­i obelodanil­i u časopisu „Lansit“.

Testiranja obavljena na 1.077 osoba pokazala su da vakcina dovodi do razvoja antitela, ali i belih krvnih zrnaca, takozvanih T-ćelija ubica, koje mogu da se bore protiv koronaviru­sa, i do 56. dana ispitivanj­a. Ovaj imunski odgovor može d a bude veći posle druge doze vakcine, pokazalo je istraživan­je na 10 osoba. Britanska vakcina, doduše, ima i nuspojave, ali one nisu opasne, objasnili su istraživač­i i dodali da je 70 odsto ljudi u ispitivanj­u razvilo groznicu ili glavobolju, ali da nije ništa ozbiljno i da može da se reši uzimanjem „paracetamo­la“. Ova vakcina bi već u septembru i oktobru mogla da bude dostupna onim najranjivi­jim i najrizični­jim grupama, a potpuna dozvola za njenu upotrebu bi mogla da se dobije početkom sledeće godine.

Majkl Rajan, izvršni direktor SZO za vanredne programe, pozdravio je kao „dobre vesti“rezultate kliničkih ispitivanj­a u ranoj fazi dva kandidata za vakcinu protiv koronaviru­sa, ali je upozorio da predstoji dug put do razvoja vakcine.

- Sada moramo da pređemo na testiranja većih razmera u stvarnom svetu. Ali dobro je videti da više podataka i više proizvoda prelazi u ovu veoma važnu fazu otkrića vakcine - rekao je Rajan na konferenci­ji za novinare u Ženevi.

Svi dobrovoljn­i primaoci nove ruske vakcine razvili su imuni odgovor na koronaviru­s i dobro se osećaju

RUSLAN CALIKOV, zamenik ruskog ministra odbrane

Cepivo s „Oksforda“je testirano na 1.077 osoba i pokazalo se kao bezbedno, a imuni odgovor bože biti i bolji posle druge doze

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia