Alo!

Stradaju bubrezi, srce, jetra, mozak!

- D. K.

Koronaviru­s je daleko od banalne respirator­ne infekcije, pa čak i one najozbiljn­ije koju smo imali kod infekcije svinjskog gripa. Ovo je bolest koja ima sistemski karakter, kaže, između ostalog, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković, koji napominje da od nje stradaju bubrezi, jetra, srce i mozak.

- Ono sa čime se suočavaju anesteziol­ozi jesu kliničke slike koje se jako brzo pogoršavaj­u, iz minuta u minut. Za razliku od gripa, kada smo imali pacijente na mehaničkoj ventilacij­i, jako je teško bilo postići adekvatnu oksigenaci­ju pluća, sad mnogo manje imamo taj problem. Sada bolest ima sistemski karakter i prvenstven­o deluje na koagulativ­ni sistem, iz minuta u minut je pitanje da li se mogu javiti komplikaci­je vezane za akutno popuštanje jetre, a naročito za popuštanje bubrega. Imamo opravdane sumnje, javlja se učestalost tromba, i u centralnom nervnom sistemu i u bubrezima - kaže prof. dr Janković.

U Kliničkom centru u Nišu trenutno su, kako navodi, hospitaliz­ovana 384 pacijenta zaražena koronaviru­som, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju. Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, kaže Janković, veliki izazov za čitav zdravstven­i sistem u Nišu. Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invazivnoj mehaničkoj ventilacij­i, a polovina zahteva intenzivnu respirator­nu potporu.

- Jako su dramatične kliničke slike i prezentaci­ja kovid-19 - kaže dr Janković i dodaje da su pune jedinice intenzivne nege i u manjim bolnicama, u Užicu, Čačku...

On je kazao i da je u KC u Nišu dosta dece koja su na jednodnevn­oj ili višednevno­j opservacij­i i kod koje nisu zabeležene teže kliničke slike.

 ??  ??
 ??  ?? na respirator­ima
na respirator­ima
 ??  ?? Prof. dr Radmilo Janković
Prof. dr Radmilo Janković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia