Alo!

Maljkoviae: Imaaeemo i više od 63 takmièara

- V. Z.

Olimpijski časovnik od juče ponovo otkucava! Da je neko normalno vreme, juče bismo gledali spektakl i svečano otvaranje 32. Letnjih olimpijski­h igara u Tokiju. Ali nije ovo normalno vreme. OI 2020. odložene su za 2021, a kako trenutno stvari stoje, možda ćemo se načekati momenta kada će zasijati olimpijski plamen u Tokiju.

Dok iz Japana stižu nevesele vesti o porastu broja zaraženih koronaviru­som, dok je sve glasnija spekulacij­a da Igara neće biti dok vakcina ne bude u masovnoj upotrebi, ali i ideja da se potpuno odustane od Igara ili da se one prolongira­ju za još 12 meseci, „Alo!“je napravio mini-anketu o tome da li naši olimpijci očekuju da će se za 365 dana naći na borilištim­a u Tokiju.

- Neko novo odlaganje bilo bi velika tragedija za sport. Olimpijske igre su manifestac­ija koja spaja ljude. Odlaganje bi bilo veliki udarac i za nas sportiste. Čuo sam i da postoje opcije da se sledeće godine održe Igre, ali bez prisustva publike, odnosno da se pomere čak i za 2024. godinu, što bi bila najgora varijanta. Nadam se, pratim situaciju, verujem da će se rešiti. Koliko vidim, Japan je trenutno ugrožen pandemijom, imaju oko 700 zaraženih dnevno, a pročitao sam i da je premijer tamošnje vlade naglasio da Igara neće biti ako se ne pronađe vakcina. Bez obzira na sve, ja treniram, doduše radim smanjenim intenzitet­om jer, nažalost, na vidiku nema nikakvih

Božidar Maljković, predsednik Olimpijsko­g komiteta Srbije, nije se sreo sa sličnom situacijom tokom bogate sportske karijere. - Život i sport moraju da nastave da se odvijaju dalje, čak i u ovako izazovnim vremenima. Okolnosti su uticale na to da se svet danas u Tokiju ne okupi pod jednom zastavom, već da po drugi put obeležavam­o godinu dana na putu do istih Olimpijski­h igara. Na godinu dana do Igara u Tokiju Međunarodn­i olimpijski komitet izašao je pred sportiste i nacionalne olimpijske komitete sa novim, jasnim sistemom kvalifikov­anja za one koji to još nisu uspeli da urade, kao i s planom aktivnosti u narednih 365 dana. Olimpijske igre održaće se u periodu između 23. jula i 8. avgusta 2021. godine u Tokiju i sigurni smo će do tada tim Srbije, koji u ovom momentu broji 63 kvalifikov­anih sportista, biti još brojniji - uveren je Maljković.

takmičenja u skorije vreme - kaže za „Alo!“sjajni strelac Damir Mikec, koji je branio boje naše zemlje na OI u Pekingu, Londonu i Riju.

I oči veslača Miloša Vasića, momka od kog javnost u Srbiji očekuje zapažen rezultat u Tokiju, uprte su u vesti iz Azije.

- Pratio sam situaciju u Japanu ovih

dana. Pitanje je šta će biti, čuo sam da je baš loša situacija oko pandemije. Sigurno je da bih bio razočaran ako bi se odložile Olimpijske igre. Voleo bih da budu sledeće godine, ali šta je tu je. Biće teško i fizički i psihički spremati se za Igre ako se budu održale tek za dve godine. Bez obzira na to, moj kolega Martin Mačković i ja pripremamo se punom parom. Plan je da prvo idemo na Evropsko prvenstvo u oktobru, ali je i to pod znakom pitanja - rekao je Miloš Vasić za naš list.

Čuo sam da je premijer Japana rekao da neće biti Igara dok vakcina ne bude u masovnoj upotrebi

DAMIR MIKEC

Ako ponovo odlože OI, biće nam jako teško da se fizički i psihički spremimo za njih

MILOŠ VASIĆ

 ??  ?? Sećanje na London: Našu zastavu na svečanom otvaranju nosio Novak Đoković
Sećanje na London: Našu zastavu na svečanom otvaranju nosio Novak Đoković
 ??  ??
 ??  ?? Vreme izazova: Božidar Maljković
Vreme izazova: Božidar Maljković
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia