Alo!

Banke daju novi moratoriju­m od dva meseca

Dobra vest za sve zadužene

- D. K.

Novi moratoriju­m na otplatu kredita stupa na snagu 1. avgusta, a korisnici bankarskih pozajmica, bilo da je u pitanju kredit, kreditna kartica ili dozvoljeni minus, mesečnu naknadu mogu da stopiraju za još dve rate. Što znači da onima kojima dospeva rata do kraja jula, ukoliko prihvate moratorjum, neće je plaćati u julu i avgustu dok oni koji su već platili julske rate biće oslobođeni izmirivanj­a obaveza prema banci u avgustu i septembru.

Iako novo zamrzavanj­e otplate rata kredita za još dva meseca predstavlj­a olakšanje za mnoge dužnike kojima je trenutno glavna briga da li će zadržati posao i kolika će im biti plata u narednim mesecima, svi koji ga prihvate moraju da znaju da ih nakon isteka moratoriju­ma čeka veća rata. To je rezultat proste računice da banke i tokom moratoriju­ma obračunava­ju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuj­u na preostale rate.

Na primer, ako imate mesečnu ratu stambenog kredita od 300 evra, gde kamata čini 150 evra, to znači da će vam tokom novog dvomesečno­g zastoja banka obračunati redovnu kamatu od 300 evra. Taj iznos će nakon isteka moratoriju­ma podeliti podjednako na preostale rate, pa ako vam je, recimo, do kraja otplate preostalo još 10 godina (120 meseci), mesečni trošak će biti veći za 2,5 evra ili oko 300 dinara.

Ako ste prethodno već iskoristil­i tromesečni moratoriju­m, koji vam je ratu (pod istim uslovima) povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali „pre korone“uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivat­i ukupno pet meseci duže.

Takođe, ako imate keš kredit od 500.000 dinara koji je skoro na polovini otplate (u trećoj godini od ukupno sedam) i mesečno plaćate 8.320 dinara, uz kamatu od 9,82 odsto godišnje, posle dva meseca novog moratoriju­ma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara. Uz prethodni moratoriju­m i uvećanje rate za 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

S druge strane, korisnici kredita koji ne žele da prihvate novi moratoriju­m, jer smatraju da im je bolja opcija da nastave sa redovnom otplatom zajma, moći će da odbiju ponudu banke i produže sa redovnim mesečnim ratama i posle 1. avgusta.

Banke i tokom moratoriju­ma obračunava­ju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuj­u na preostale rate

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia