Alo!

Samo dve promene na klupi

Za šampionsku titulu u takmičarsk­oj 2020/21. boriće se čak 20 klubova

-

Verovali ili ne, ali Superliga Srbije u sezoni 2020/21. imaće 20 klubova! Odluka FS Srbije da elitni rang proširi do neslućenih granica nije naišla na odobravanj­e, ali...

Razvodnjav­anje kvaliteta se nastavlja i ako uporedimo zemlje koje su, po broju stanovnika slične Srbiji, uočljivo je da imamo dvaput više superligaš­a! Negativne posledice biće trajne, a stalna tumbanja i promene sistema takmičenja u stvari su idealni samo za jedno -marifetluk­e.

Srbija je među brojnim zemljama u kojima se, iz fudbalskog ugla, ne osećaju posledice koronaviru­sa. Razlog - ni ranije nije bilo značajnog priliva sredstava od prodaje ulaznica, marketinga,

KLUB GRAD

TV prava... Ali veliki udarac je pad cena fudbalera.

Niko nije ispao posle sezone u kojoj je promenjen sistem takmičenja (ukinut plej-of i plej-aut) dok je šampionat trajao, a sve zbog pandemije koronaviru­sa. Pridodata su četiri kluba (Zlatibor, Metalac, Bačka i Novi Pazar), iako ni tu nije bilo sve najjasnije. Grafičar je otpao (partnerski odnos sa Crvenom zvezdom), a izostao je najavljeni tender za popunu lige na sednici održanoj iza zatvorenih vrata na Kopaoniku. Tako je napredovao Novi Pazar, bez obzira na to što je bio u sredini tabele.

STADION KAPACITET

Izanđala je priča o razvoju pojedinih centara, ali uvek je aktuelno uplitanje politike u sport, što FIFA i UEFA strogo zabranjuju.

Novine su uslovile i promenu sistema takmičenja. Ukinuta su doigravanj­a, igra se dvokružno 38 kola, ali iz elite će u Prvu ligu Srbije ispasti šest najslabiji­h timova kako bi liga od sledeće sezone ponovo imala 16 članova.

Još jedna odluka Izvršnog odbora FS Srbije da klubovi Superlige, u startnoj postavi, moraju da imaju dvojicu igrača mlađih od 21 godine (rođeni 1. januara 1999. i kasnije) izazvala je oprečne komentare. Jedni smatraju da je to sjajan način za prosperite­t popularnih „bonusa“, dok su drugi zagovornic­i teorije da bi svakako bili prvotimci ukoliko poseduju kvalitet i da ih ne treba na silu gurati.

Mnogi treneri našli su se u nebranom grožđu. Tradicija kaže da pojedini klubovi uporište imaju u iskusnim igračima, a da mladi povremeno dobijaju šansu.

Tome je suprotan primer Rada, koji će među starterima imati četiri,

Za divno čudo, samo dva kluba u sezonu ulaze s novim trenerima. U Inđiji je Aleksandra Janjića nasledio Bratislav Živković, a u Metalcu je umesto Aleksandra Stankovića angažovan Žarko Lazetić. U finišu prošle sezone Rad je preuzeo Branko Mirjačić, a Napredak Dragan Ivanović.

Prvi ovosezonsk­i večiti derbi gledaćemo u 11. kolu Superlige (okvirni termin 17. oktobar), i to na stadionu u Humskoj

 ??  ?? Trka udvoje: Suma i Milunović na poslednjem derbiju prošle sezone
Trka udvoje: Suma i Milunović na poslednjem derbiju prošle sezone
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia