Može li se dete previše voleti?

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Da bi dete izraslo u srećnu i ostvarenu osobu, „potrebni su mu ljubav i čvrsta struktura“. To psiholozi govore oduvek. Zvuči tako jednostavno. U dve reči stane čitava nauka. A u praksi? Pa, mi pokušavamo, je l’ da? Međutim, malo smo više, čini mi se, skloni da insistiramo na ljubavi. Mi volimo mnogo, ali kad su u pitanju disciplina i poštovanje pravila, to nam nekad i ne ide od ruke. Čast izuzecima. Pa se onda nerviramo što dete histeriše u radnji, ima agresivne ispade, što je nezahvalno, ne ume da ceni ono što ima, a eto, sve smo mu pružili. Ni u čemu nije oskudevalo.

Nekako nam je teško da posle posla ta dva, tri, četiri sata koja provedemo s decom pred spavanje izigravamo lošeg policajca. Da ih i mi, pored škole, vrtića i svih drugih, uvodimo u red.

Pa malo popuštamo. Te jedi ispred televizora, ali samo danas, te spakovaće ti mama knjige za školu, umoran si od sporta, te ništa nisi jeo, zlato mamino, ne možeš na spavanje gladan, te zavezaću ti pertle, nemoj da se mučiš...

Radimo sve to, a znamo da im činimo medveđu uslugu. To ne kažem ja, to kaže nauka. Ona danas ide toliko daleko da pojedini psiholozi tvrde da, ako roditelj nije u stanju da detetu ponudi sve – onda to treba da budu disciplina i struktura, a ne ljubav.

Naime, najnovija istraživanja pokazuju da deca koja su odrastala u strogom okruženju, skoro poslovnom, možda kasnije neće biti naročito srećni ljudi, ali biće sposobni da dobro funkcionišu u životu. S druge strane, deca gajena bez discipline verovatno će se mnogo teže snaći u izazovima koje život nosi i vrlo lako mogu da skliznu u delinkvenciju.

Ali da li uopšte jedna stvar može da isključuje drugu? Čar, težina i sva zamka roditeljstva upravo jeste u tome da uspemo decu da naučimo pravilima, odgovornosti, poštenju, a da se uz to osećaju kao najvoljenija bića na svetu. Kad sve to pomešam, pa malo razgrnem, čini mi se da je ipak najvažnije kakav smo emotivni, moralni i radni primer svom detetu. Kako ono kažu babe: gledaj majku, uzmi ćerku!

Dakle, ljubav, strogoća ili dobar primer? Prava mera svega toga je najbolji recept. Ako ga uopšte ima.

Ljubav, strogoća ili dobar primer? Prava mera svega toga je najbolji recept. Ako ga uopšte ima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.