Zdravlje Odmastite jetru, produžite život

Lekari upozoravaju da je sve više žena s masnom jetrom Sve žene koje se bore s viškom kilograma moraju redovno da kontrolišu jetru, jer simptomi bolesti masne jetre često dugo ostaju neprimećeni

Blic Zena - - U Ovom Broju - Bojana Đurić bojana.djuric@ringier.rs

SAVET EKSPERTA

Višak kilograma jedan je od najčešćih uzroka bolesti nealkoholne masne jetre, koji nakon određenog broja godina može dovesti i do ozbiljnog oštećenja funkcije ovog organa.

Pre dve godine lekari širom sveta izneli su podatak da čak 25 odsto stanovništva pati od bolesti nealkoholne masne jetre i predvideli da će se taj broj udvostručiti do 2030. godine. Dalje su naveli da je za porast obolelih od masne jetre najzaslužnija epidemija gojaznosti, uz koju najčešće idu i dijabetes, metabolički sindrom ili sindrom policističnih jajnika.

– Donedavno se smatralo da ženski polni hormoni štite pripadnice lepšeg pola od ateroskleroze i pojave nealkoholne masne bolesti jetre. Međutim, sve je više žena koje i pre menopauze imaju ovaj problem upravo zbog epidemije gojaznosti u 21. veku – počinje priču o bolesti koja u poslednje vreme muči mnoge žene dr Vera Jokić, doktor opšte medicine, specijalizant interne medicine.

Jedini pravi lek za ovo oboljenje jeste prevencija gojaznosti, naročito zato što simptomi često dugo ostaju neprimećeni.

Kako se bolest razvija

Nealkoholna masna jetra nastaje zbog nakupljanja masnog tkiva i posledičnog oštećenja ćelija jetre.

– Taloženje masti je prva faza bolesti. Ćelije jetre se pune masnoćom, što je najčešće povezano s problemom gojaznosti. U ovoj fazi oboleli i ne zna koje se promene dešavaju u organizmu – pojašnjava naša sagovornica. Usled nagomilavanja masnoće nastaje upala tkiva jetre. Ovo stanje se zove i nealkoholni steatohepatitis. A usled hronične upale jetre dolazi do pojave ožiljaka na jetri (fibroze), koji zamenjuju njeno normalno tkivo i oštećuju njene zdrave ćelije (hepatocite).

– Ciroza je poslednji stadijum nealkoholne bole

sti jetre i nastaje nakon nekoliko godina kao posledica dugotrajnog upalnog procesa i ožiljavanja normalnog tkiva jetre. Kod obolelih od ciroze jetre dolazi do trajnog oštećenja njene funkcije, koja može dovesti i do otkazivanja jetre ili pojave karcinoma na njoj.

Gojaznost je najveći krivac

Prekomerna gojaznost i prejedanje prvi su na listi izazivača nealkoholne masne jetre.

– Još neka stanja povezana s gojaznošću mogu da izazovu masnu jetru, kao što je, na primer, dijabetes. Kod dijabetesa dolazi do naglih i nekontrolisanih skokova nivoa šećera u krvi, koji, ukoliko se ne leče adekvatno, mogu da dovedu do taloženja masnih ćelija i nealkoholne masne jetre.

Smatra se i da sindrom policističnih jajnika kod žena povećava rizik od masne bolesti jetre. Usled poremećaja nivoa ženskih polnih hormona estrogena i progesterona javljaju se brojne ciste na jajnicima, neregularni ciklusi i akne, kosa opada, a ovo oboljenje može biti udruženo i s viškom kilograma, dijabetesom, visokim pritiskom i povišenim holesterolom. Neretko ove žene mogu imati i problema sa sterilitetom.

Metabolički sindrom takođe povećava rizik od nastanka masne bolesti jetre, a glavni simptomi ovog sindroma su visok pritisak, visok nivo lošeg holesterola (LDL holesterol) i snižen nivo dobrog holesterola (HDL holesterol), povišeni trigliceridi, povišen šećer i gojaznost.

Oštećenja na tkivu jetre od masnoća izgledaju potpuno isto kao ona nastala od alkohola

dr Vera Jokić specijalizant interne medicine Čak četvrtina svetske populacije ima masnu jetru, a uzrok je prejedanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.