Uključite ih u kućne poslove, tako se uči

Blic Zena - - Roditeljstvo -

Svaka životna situacija je prilika za učenje, pa tako dok kuvate, možete da naučite dete da razlikuje boje ili brokoli od kupusa, a dok zajedno mesite testo, podstičete razvoj njegove fine motorike

Kapitalizam je nemilosrdan prema porodičnom životu, pa tako većina roditelja danas s decom provodi svega nekoliko sati dnevno. Kad dođe vikend, mame i tate ne znaju kud će pre od obaveza i zbog toga ih često grize savest jer misle da nisu dovoljno posvećeni mališanima. Ali kako je svaka životna situacija prilika za učenje, tako čak i dok kuvate ručak, decu možete naučiti, recimo, kako da razlikuju boje ili brokoli od kupusa. U brošuri „Rani razvoj deteta: šta treba znati“autorke dr sc. Nirvane Pištoljević, a koju je izdalo Udruženje pedijatara Srbije uz pomoć UNICEF-a, navedene su svakodnevne situacije u kojima decu možete da naučite mnogim korisnim stvarima. Saznajte kako pametno da ih iskoristite.

IdIte zajedno u prodavnIcu

Dok kupujete, dete možete da naučite da prepozna boje. Uzmite šargarepu i pitajte ga: „Koja je ovo boja?“, ili mu recite da vam donese nešto zeleno. Možete da razvijate i imitaciju kod svog deteta, tako što će ono slediti sve ono što vi radite – guranje kolica, čekanje u redu, pakovanje... Čekajući u redu, dete ujedno učite strpljenju, vrlo važnoj osobini koja mnogima nedostaje.

Slažite garderobu

Dok ovo radite, detetu možete da pokažete kako da razvrstava i sparuje garderobu. Na primer, recite mu da spari čarape sa čarapama, crveno s crvenim ili tatino s tatinim.

učite delove tela dok se kupate

Dok ovo radite, učite dete da pokaže delove tela i da ih imenuje. Protrljajte mu kosu, pa mu recite da onda ono samo to isto uradi.

kuvajte zajedno

Ovu situaciju možete da iskoristite za praćenje vokalnih komandi. Recite detetu: „Vrati mleko u frižider“, „Donesi mi kašiku“ili „Stavi u sudoperu“. Takođe, možete da ga naučite da razlikuje pojedine vrste povrća ili voća.

mesIte testo

Dok mesite testo, jedan mali komad dajte detetu i pokažite mu kako da ga gnječi, seče i oblikuje. Ova igra pozitivno deluje na razvoj fine motorike, a možete, na primer, u testo da stavite i zrno graška ili pasulja, pa da pustite dete da ga pronađe prstićima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.