… da ću sa 23 godine imati šlog

Te večeri sam zaspala ne znajući da li ću se ujutru probuditi, kaže Ena B. (26), fitnes-instruktorka, nakon što je preživela moždani udar

Blic Zena - - U Srcu Žene -

Prala sam sudove kad sam odjednom primetila da mi nešto nije u redu sa ustima i vilicom. Pokušala sam da pozovem dečka, ali nisam mogla da otkucam brojke na telefonu, prsti nisu slušali mozak. Jedva sam otišla do urgentnog centra, a doktori su me odmah pitali da li se drogiram. Nisu znali šta mi je i poslali su me kući. Te večeri sam zaspala ne znajući da li ću se ujutru probuditi.

Onda su utvrdili da sam imala šlog i krenula sam na fizikalnu terapiju i vežbe za govor. Tamo su svi zurili u mene, bila sam najmlađa. Nije bilo nimalo prijatno gledati me kako hodam, vukla sam desnu nogu, ali shvatila sam da je jedino rešenje testirati sebe. To danas govorim svojim klijentima.

Najtužnije je što nakon diplome iz umetnosti više nisam mogla da crtam. Najobičnije stvari, stavlja- nje karmina, pranje zuba, bile su mi strašno naporne. To me je najviše plašilo. Na terapijama za govor bilo je kao da sam ponovo u osnovnoj školi, osećala sam se tako glupom. Napredovala sam sporo, ali nisam se dala.

Posle godinu dana završila sam terapije, ali pucala sam svakog dana. Jednom sam spremala ručak, ali ruke si mi se toliko tresle da sam odustala. Čak me ni glad nije mogla naterati da ponovo probam. Ali svi smo ljudi i imamo pravo da budemo slabi s vremena na vreme. Prošle su tri godine otkad sam se šlogirala. I danas ponekad imam problem s govorom, čitanje je i dalje izazov, ali kad sam prvi put sišla niz stepenice bez pridržavanja, plakala sam od sreće. To mi je motivacija danas kad vežbam.

Nisam mogla da držim četkicu za zube ni da stavim karmin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.