Kalupi su samo za kolače

Blic Zena - - U Ovom - Uvodnik urednica u Blic ženi BRANKA GAJIĆ

Nedavno me je zaintrigirao tekst prevodioca Ane Todorović Radetić pod naslovom „Kojoj generaciji pripadate?“. Odjednom sam zamislila formular na kom umesto kućice ispod koje piše godina rođenja čitam – generacija, a u nastavku stoje kvadratići označeni kao: V, BB, X, Y, Z. Da li biste znali da zaokružite kojoj generaciji pripadate? Ja bih sve precrtala i napisala 50 i neka, onako po Balaševiću.

Pomenuti tekst dešifrovao mi je slovne znake i otkrio ko su pripadnici svih tih generacija i kako se, pored ostalog, generacijski odnose prema poslu.

Na zamišljenom formularu V bi bili „veterani“, rođeni između 1925. i 1945. godine. Zajedničko im je, navodi se u tekstu, da su bili lojalni organizaciji u kojoj rade i posvećeni poslu. BB, ili „bebibumeri“(1946–1964), kod nas su nazvani posleratnom generacijom. Oni ne mare mnogo za autoritete, ne ljube rigidne sisteme, optimisti su, timski igrači, ne vole sukobe, važni su im lični razvoj, zadovoljstvo i blagostanje. Baš sam se prepoznala.

Pripadnici generacije X rađali su se između 1965. i 1980, a svojstveni su im „pozitivan stav, multitasking, globalno razmišljanje... odgovara im fleksibilno radno vreme, tehnološki su pismeni, puno rade, ali na svoj način, osporavaju autoritet“.

Ipsilonce (1981–2000) oblikovala je tehnologija koja se s njima razvijala i rasla. „Stalno su umreženi, puni samopouzdanja, poznaju umeće modernog življenja, imaju sposobnost multitaskinga, vole kreativnost, uvode novitete i stalno su u potrazi za balansom između posla i života“. Z generacija još čeka sud vremena. Mladi su i jedino je izvesno da njihove živote oblikuje tehnologija.

Prema rečima autorke, najveći uticaj na radnom mestu danas imaju generacije X i Y. „Oni nisu toliko lojalni kompaniji za koju rade i ne plaše se promena, žele sve i odmah, bore se za fleksibilno radno vreme jer smatraju da je važno da se posao uradi, a ne gde ga rade. Kad treba, radiće do jutra.“

Prepoznajem se u svim generacijama kojima ne pripadam. Multitasking mi je polno urođen, tehnologiju jedem za doručak, društvene mreže su mi prirodno okruženje... Što bih se uopšte pakovala u generacijske kalupe? Iz pozamašnog iskustvenog foldera iskače rečenica profesorke likovnog: „Kalupi su samo za kolače“.

Multitasking mi je polno urođen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.