Aktuelno U Srbiji 2.500 žena godišnje ugradi silikone u grudi

Blic Zena - - U Ovom -

Koliko su Srpkinje zavisne od estetskih operacija

Ukupan broj estetskih operacija i intervencija u našoj zemlji godišnje se kreće oko 10.000, procenjuju stručnjaci, a najmanje 2.500 žena ugradi silikonske grudi.

Kad je reč o ovoj temi, zvanična statistika ne postoji, ali evidentna je činjenica da silikoni u ustima i grudima nisu više ukras samo javnih ličnosti. Ovaj trend prihvatile su i obične žene, a mnoge od njih ne zaustavljaju se samo na jednoj korekciji. U borbi sa svojom nesavršenošću tako postaju zavisne od estetskih operacija.

– Prvi poljubac uvek prati drugi, a ista stvar je i s pirsinzima, tetovažama, pa i sa estetskom hirurgijom. Kad jednom prevladamo strah od noža i kad prođemo proces oporavka nakon estetske intervencije, shvatimo da sve to i nije bilo tako strašno. Ako je ishod zadovoljavajući, javljaju se razmišljanja: „okej, šta je sledeće“– kaže Leo Ivanišević, psiholog.

On ističe da postoje određeni psihološki poremećaji zbog kojih su ljudi spremni da se podvrgnu nizu vrlo invazivnih korekcija, a to je tzv. dismorfični poremećaj. Te osobe nemaju realnu sliku o svom telu, pa stoga pribegavaju intervencijama koje ne mogu da reše problem, jer on nije na telu, već u glavi.

– Ako neko, na primer, treći put povećava grudi, imamo razlog da sumnjamo na ovaj poremećaj. Pitanje je zašto onda prva operacija nije bila dovoljna – ukazuje Ivanišević i dodaje da ni kod nas, a ni u svetu žene pre ugradnje silikona ne razgovaraju s psihologom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.