Probiotik, čuvar dečjeg zdravlja

Jačaju imunitet, ublažavaju dijareju izazvanu virusima, štite crevnu floru od antibiotika… Oni su pravi prijatelji dečjeg organizma i zato ih nemojte preskakti

Blic Zena - - Roditeljstvo -

Mehanizmi delovanja probiotika na organizam su brojni, ali najčešće se kod dece primenjuju za ublažavanje dijareje uzrokovane virusima.

Dečja crevna flora oslabljena je i kad se piju antibiotici. Zato lekari savetuju da se uz njih obavezno uzima probiotski preparat koji će ojačati odbranu. U probioticima se nalaze dobre bakterije, koje nadoknađuju određeni broj onih koje uništavaju antibiotici.

Poslednjih godina sve više se radi na istraživanju nove uloge probiotika, a reč je o njihovom uticaju na rad imunosistema. Pokazalo se da je njihova uloga izrazito povoljna, budući da povećavaju aktivnost ćelija imunosistema, kao i stvaranje određenih antitela.

Neka istraživanja pokazala su da ako stalno pijete probiotske preparate i prehrambene proizvode koji sadrže probiotike, poput jogurta, bićete zdravi i živećete sto godina. Na tu ideju prvi je došao Ilja Iljič Mečnjikov, ruski nobelovac, koji je uvideo da bugarski seljaci koji piju kefir žive duže nego oni koji ga ne piju. Tako je i počela industrijska proizvodnja mlečnih napitaka obogaćenih probiotskim bakterijama.

O pozitivnim efektima probiotika objavljeno je čak i nekoliko radova, o tome da deca koja redovno uzimaju probiotske preparate u mladosti ređe imaju alergije, a probiotici povoljno deluju i na suzbijanje grčeva kod beba. Međutim, treba znati da nisu svi probiotici za sve, pa treba pažljivo pročitati u uputstvu koje sojeve bakterija sadrže – jedna kombinacija deluje na imunitet, druga na dijareju.

Birajte probiotike prema sojevima bakterija koje sadrže. Jedni su za imunitet, drugi protiv dijareje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.