21. novembar, Svetom arhanđelu u čast

Blic Zena - - Kuhinja -

Prvi među arhanđelima božjim, Sveti arhanđel Mihailo, nosi ime koje označava „onog koji je kao Bog“, jer je, po predanju, prvi stupio u borbu sa zlim duhom. Ovaj vojvoda anđelske, nebeske vojske najčešće se na ikoni predstavlja s terazijama, jer se veruje da, kad on dođe, deli duše na pravedne i grešne.

Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a slavi se baš 21. novembra jer se smatra da je Bog stvarao svet istog dana u martu, a kako ima devet anđelskih činova, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je arhanđelu Mihailu. Veruje se i da u ovo vreme on luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Sveti arhanđel Mihailo bio je zaštitnik loze Nemanjića, zbog čega je jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. Po brojnosti svečara Aranđelovdan je kod Srba na drugom mestu slava, iza Svetog Nikole.

Pravoslavni vernici slave Svetog arhanđela Mihaila 21. novembra, a da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada – u sredu ili petak trpeza treba da bude posna, a žito je obavezno.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.