Strah od porođaja i godine glavni razlozi za carski rez

Blic Zena - - U Ovom -

Prošle godine u našim porodilištima obavljeno je 63.855 porođaja, od čega je skoro 30 odsto bilo carskim rezom, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. S druge strane, Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi samo 16 odsto svih porođaja trebalo da bude izvedeno carskim rezom. Ginekolozi tvrde da broj carskih rezova iz godine u godinu raste, ali u odnosu na druge zemlje Srbija nije izuzetak.

– Na primer, u Grčkoj ili Italiji srećni su kad procenat carskog reza nije veći od 50 odsto. Postoji više faktora koji doprinose učestalijem carskom rezu, a jedan od njih je pre svega strah savremene žene, koja najčešće rađa samo jedno dete ili dvoje njih. Zbog toga smo došli u situaciju da se oko 40 odsto svih carskih rezova radi kod prvorotki, koje su sve češće starije – objašnjava dr Anka Ćirović, specijalista ginekolog­akušer i načelnik odeljenja carskih rezova u GAK­u „Narodni front“.

Carski rez je neizbežan u slučajevima kad je posteljica centralno postavljena, kad je apsolutno sužena karlica porodilje, kao i kod karlične prezentacije ploda kod prvorotke. Takođe, kod višeplodnih trudnoća i starijih prvorotki kod kojih je do trudnoće došlo vantelesnom oplodnjom porođaj se završava carskim rezom.

– Deca rođena carskim rezom u kasnijem životu izložena su većem riziku za pojavu astme i drugih autoimunih oboljenja, a u poslednje vreme govori se i o carskom rezu kao mogućem razlogu pojave autizma kod dece – kaže doktorka Ćirović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.