Nežna plavuša koja pravi kamione

Ljubav prema vatrogasnim vozilima nasledila je od tate, a danas je njena firma koja ih proizvodi proglašena za „najevropskiju žensku firmu“

Blic Zena - - U Ovom -

Nežna plavokosa dama koja ume da zavaruje, stavlja pop nitne, lepi, seče na mašini, da se zavuče ispod kamiona... a ume i da prodaje, radi na strategiji, vodi firmu... Aleksandra Bogunović (40), suvlasnica preduzeća „Bexing“iz Beograda, koje se bavi proizvodnjom vatrogasnih kamiona, vodi posao koji je njen otac Slobodan započeo pre 27 godina. Neko bi rekao da je to muški posao, da se jedna fina dama nikako ne može zamisliti kako se penje na kamione, menja pumpe i pritom prlja ruke. Možda bi rekao neko ko nije sreo Aleksandru, ženu-zmaja...

– Veoma sam ponosna na ovu nagradu, mada sam svojoj zabrinutoj deci morala da odgovorim na pitanje da li ću sada, posle takve titule, početi da bljujem vatru – smeje se Aleksandra, koja nije samo uspešna poslovna žena, već i posvećena mama Nađi (9), Ivi (7) i Jovanu (5).

Na čelu je porodične firme koja pravi vatrogasne kamione, ali ne brinu je uobičajene podele na muške i ženske poslove. Ne mora da bira između biznisa i porodice, ona zna da može sve i da je u svemu dobra. Od malih nogu bila je upućena na muškarce, provodeći mnogo vremena sa svojim ocem, koji ju je uveo u posao dok je još bila samo klinka.

– Vodio me je na poslovna putovanja, sa 15 godina prisustvovala sam sastanku kao prevodilac s nemačkog. Upijala sam sve, u početku samo slušajući, kasnije i aktivno učestvujući. Tata me je zarazio ljubavlju prema vatrogasnim kamionima. Imam utisak da se, dok je radio, zapravo igrao – priča Aleksandra.

Kako su joj uvek dobro išle tehnika i prirodne nauke, kad je došlo vreme da upiše fakultet, odlučila se, kao i njen otac nekada, za mašinstvo. Hodajući tatinim stopama, nakon njegove smrti preuzela je porodičnu firmu. Većina radnika znala ju je još kao dete. Očev partner, prijatelj iz detinjstva i direktor „Bexinga“Vasko Jovanović dobio je mladu partnerku. Trebalo je da se oboje naviknu, ali njegovo iskustvo i strpljivost i njena energija pokazali su se kao dobar spoj.

Moj otac je bio kolekcionar, na svakom putovanju kupovao bi mi po jedan model kamiona. Sada ih imamo na hiljade

Bez svog supruga, koji

ima mnogo razumevanja, ne bih ništa uspela. On mi je velika podrška i veliki

kritičar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.