Kod psihologa od sada i bez uputa

Sve je više ljudi kojima su potrebni lekoviti razgovori, a za njih su odsad otvorena vrata i ponedeljkom i četvrtkom, od 9 do 12, u Klinici „Dr Laza Lazarević“, bez uputa i knjižice

Blic Zena - - Zdravlje -

S ciljem unapređenja mentalnog zdravlja u dispanzeru Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“u Beogradu realizuje se projekat „Otvorena vrata“, koji omogućava građanima iz cele Srbije da bez uputa, samo s knjižicom ili ličnom kartom, dođu na savetodavni razgovor.

– Na besplatne konsultacije dolaze i trudnice, roditelji, mladi, stariji… Nakon razgovora s njima procenjujemo da li je potrebno dalje lečenje i dijagnostika. Ako je tako, pacijent ili porodica naknadno donose uput od svog ordinirajućeg lekara – objašnjava dr Sanja Kaluđerović, neuropsihijatar u Klinici „Dr Laza Lazarević“.

Projekat „Otvorena vrata“traje već dve godine. Građani su do sada mogli po savet da dolaze samo če- tvrtkom, od devet do dvanaest časova, kod neuropsihijatra dr Gordane Paunović Milosavljević, a od sada će imati priliku da i ponedeljkom, u istom periodu, razgovaraju i s dr Sanjom Kaluđerović.

Smatra se da svaka četvrta osoba u nekom periodu svog života bude pogođe- na nekim mentalnim poremećajem, zbog čega preventivni pregledi, stručni i pravovremeni tretmani, kao i podrška zajednice imaju sve veći značaj.

Zato je, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobra, Klinika „Dr Laza Lazarević“i započela jednogodišnju kampanju promocije mentalnog zdravlja u zajednici pod sloganom „Razumevanje je najbolji lek za dušu“. Cilj je, između ostalog, podizanje svesti o mentalnim poremećajima i poremećajima ponašanja, što uključuje brigu o sebi i drugima kojima je pomoć potrebna.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.