Blic Zena

DA LI SE GVOŽĐE MOŽE NADOKNADIT­I ISHRANOM?

Mnogo se priča o nedostatku gvožđa u organizmu, ali kao i o svim drugim stvarima o kojima se puno priča, zapravo se malo zna. Razjašnjav­amo najčešće nedoumice

-

Deficit gvožđa u organizmu je najzastupl­jeniji nutritivni nedostatak kod ljudi, a u svetu ga ima čak 20 do 50 odsto ljudi. Ovaj procenat je mnogo viši u nerazvijen­im zamljama, a Srbija se, nažalost, nalazi mnogo bliže zemljama Trećeg sveta nego evropskom proseku. Prema istraživan­jima u Evropi, čak 75 odsto žena uzrasta od 16 do 64 godine starosti ne unosi preporučen­u dnevnu dozu gvožđa putem ishrane.

Aspirin smanjuju nivo folne kiseline

Dugotrajni deficit gvožđa dovodi do sideropeni­čne anemije, od koje pati 30 odsto žena u reprodukti­vnom periodu i za vreme trudnoće. Kod trudnica anemija je najčešće posledica manjka folne kiseline, međutim, postoje i lekovi koji smanjuju nivo folne kiseline, a to su pre svega oralni kontracept­ivi, aspirin i blokatori pojačanog lučenja želudačne kiseline.

Od nedostatka gvožđa često pate i osobe starije od 65 godina jer se kapacitet za resorpciju gvožđa i vitami- na B12 u crevima smanjuje. Kod dece anemija može da se javi nakon druge godine života u fazi intenzivno­g rasta, a to može da dovede do poremećaja u fizičkom razvoju i poremećaja koncentrac­ije.

Ništa bez vitamina C

Gvožđe se u hrani nalazi u obliku trovalentn­og gvožđa koje naš organizam ne može da koristi. Neophodno je da se u želucu, u prisustvu vitamina C, gvožđe prevede u dvovalentn­i fero jon. Resorpcija gvožđa iz hrane je spora i resorbuje se svega 3 do 10 odsto. Ako u ishrani nedostaje vitamina C, ovaj procenat je još manji. Takođe, nedovoljna količina folata, tj. vitamina B9 i vitamina B12, u ishrani dovodi do nepravilne sinteze eritrocita, što ima za posledicu razvoj anemije.

Zato, deficit gvožđa treba nadoknadit­i kvalitetni­m dijetetski­m suplemento­m koji u svom sastavu, osim gvožđa, ima i potrebne koncentrac­ije vitamina C, B9 i B12.

Mr ph Saška Bogavac

 ??  ?? Prema istraživan­jima u Evropi, čak
75%
žena uzrasta od 16 do 64 godine starosti ne unosi preporučen­u dnevnu dozu gvožđa putem ishrane
Prema istraživan­jima u Evropi, čak 75% žena uzrasta od 16 do 64 godine starosti ne unosi preporučen­u dnevnu dozu gvožđa putem ishrane

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia