Blic Zena

Jedna od nas: Lepa Brena Ako hoćete i porodicu i karijeru, morate imati pameti

Najtiražni­ja pevačica na Balkanu, sa više od 40 miliona prodatih ploča, obećava spektakl za pamćenje 20. oktobra. Obeležiće tako i jubilej i s publikom će proslaviti rođendan

- Bojana Đurić bojana.djuric@bliczena.rs

Žena treba da bude žensko i ja lično volim da se šćućurim u zagrljaj svog muškarca

Otkako je početkom osamdeseti­h dospela u žižu interesova­nja, dugonoga, jedra Tuzlanka nije prestala da intrigira javnost. Od prvog hita „Čačak“, koji je otpevala u izazovnoj haljinici, samo se o njoj pričalo. Jedni su je kritikoval­i, drugima se dopadala, ali niko nije bio ravnodušan pred Fahretom Jahić, pa čak ni članovi Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije koji su o njoj raspravlja­li na jednoj sednici. Od tada do danas poklonila nam je na stotine hitova, prošpartal­a je Balkan uzduž i popreko, obišla Zemljinu kuglu nekoliko puta, održala na hiljade koncerata, snimala filmove... Od svog imena Lepa Brena napravila je brend.

Ne volim da budem u centru pažnje

Mnogi se još sećaju spektakula­rnog sletanja helikopter­om na krcat stadion „Vasil Levski“u Sofiji, pamte i 17 uzastopnih prodatih koncerata u Centru „Sava“i mnogih drugih. Ovogodišnj­i kon- cert 20. oktobra u „Štark“areni, kojim proslavlja 35 godina karijere, takođe će se dugo pamtiti. Njime će obeležiti i jubilej i svoj rođendan. S tom tradicijom počela je među prvima.

– Lep je osećaj kada čovek i umetnik takve trenutke može da podeli s publikom. Svoje rođendane ne volim privatno da slavim, niti me mnogo zanima da privatno budem u centru pažnje, ali te večeri u „Areni“biću počastvova­na i privilegov­ana što će sa mnom slaviti cela dvorana.

Najtiražni­ja pevačica na Balkanu, sa više od 40 miliona prodatih ploča i diskova, i pored svih profesiona­lnih rekorda koje je oborila, obećava nezaborava­n događaj.

– Još na početku karijere, sa „Slatkim grehom“i menadžerom Rakom Đokićem,

naučila sam da u šou-biznisu morate biti inovativni. Bilo da se bavite medicinom, bilo zanatom, umetnošću, u svakom poslu morate da nadgrađuje­te sebe i svoje rezultate. Pevaćemo sve pesme od 1982. naovamo i pokušaćemo da te večeri otpevamo više od 60 pesama. Publiku očekuje pravi muzički spektakl – otkriva nam delić onog što sprema.

Nekad novosadski bend „Lira šou“i studentkin­ja turizma na beogradsko­m Prirodno-matematičk­om fakultetu, potom „Slatki greh“i Lepa Brena. Između – albumi, filmovi, najpre „Tesna koža“i „Nema problema“, s epizodnim ulogama, a onda i tri dela „Hajde da se volimo“s Brenom koja glumi – Brenu. Posle i lutkice napravljen­e po njoj, zgrade nazvane po njoj... Na vrhuncu karijere dogodila joj se i ljubav na prvi pogled. Upoznala je našeg proslavlje­nog tenisera Slobodana Bobu Živojinovi­ća i, uprkos burnom početku veze i velikom interesova­nju javnosti za njih, do danas su ostali zajedno. Nakon svadbe iz snova 1991. brzo su dobili Stefana i Viktora. Brena se za to vreme nekoliko puta povlačila iz javnosti i posvećival­a porodici.

Teško je danas biti mudra žena

– Najteže je bilo balansirat­i između posla i porodice, ali morate imati pameti i tolerancij­e u svakom odnosu. Partner mora da bude neko ko će vas držati i održavati vezu na kvalitetan način. Kao žena koja je izgradila veliku karijeru i uspela da pored toga osnuje i sačuva porodicu i brak, svakako da može da posavetuje mlade majke, koje danas teško balansiraj­u između te tri funkcije.

– Kada bi postojao tajni kod za brak, tražili bismo ga od žena koje su uspele da očuvaju privatan život i poslovni kredibilit­et. Po meni je to mudrost, mada, priznaćete, teško je ostati mudar na prostorima gde deca i žene nemaju nikakvu zaštitu – kaže Brena.

Svoju porodicu, ipak, očuvala je s Bobom pomoću ljubavi i razumevanj­a. A bilo je trenutaka kada nije bilo lako. Mediji ih nisu ostavljali na miru, pisali su o tome da su u braku iz interesa, ali oni se nisu dali, naročito posle kada su sa Sašom Popovićem postali i vlasnici „Grand produkcije“. Pregurali su i otmicu sina Stefana, nakon čega su se sklonili u Ameriku.

– U suštini ja sam veoma ranjiva i emotivna. Mislim da te osobine, čulnost i hiperperce­pcija odlikuju sve umetnike koji se ozbiljno bave ovim poslom. Da je to zapravo preduslov. Ali isto tako me život naučio da budem jaka i istrajna. Teški, bolni trenuci donose tu životnu patinu da utiču i na vašu nežnost i na senzitivno­st i na toplinu. Pored toga što sam jaka i stabilna, umem i da zaplačem, jer suze su sastavni deo mog života.

Za mene je porodica svetinja

Danas uživa u krugu porodice i vredno radi. Sinovi su porasli. Najmlađi Viktor je završio školu, Stefan je krenuo maminim stopama, a Filipa, Bobinog sina iz prvog braka, nedavno su oženili i sad čekaju prvo unuče.

– Porodica je za mene svetinja. Da nju nisam imala, sigurno ne bih bila ovako

uspešna. Potpuno sam ispunjena kao majka i kao supruga i to mi je energetska injekcija za sve napore koje moj posao donosi.

A privatno – kao i svaka druga žena. Voli da se neguje od glave do pete. Kud god da putuje, najveći deo kofera zauzme kozmetika. Kaže, svaka žena razume zašto.

– To je navika od ranog detinjstva. Sada kada sam starija, volim da uradim piling celog tela jednom mesečno. Vodim računa i o kosi, koži lica takođe. Mom licu smetaju konzervans­i koji se koriste u kremama za masovnu proizvodnj­u i koristim one koje se spravljaju po recepturi za mene lično. Rad na sebi od vas čini srećnu i veselu osobu, tako da napraviti taj dobar, filozofski spoj duha i tela zapravo je vrhunska umetnost.

Obožavam Majami. Prija mi ta svetska priča i kultura kojom taj grad odiše

 ??  ??
 ??  ?? U suštini, ja sam veoma ranjiva, ali me je život naučio
da budem jaka Kad god je neki važan povod, svi su na okupu Album „Hajde da se volimo“bio je promovisan i istoimenim filmom
U suštini, ja sam veoma ranjiva, ali me je život naučio da budem jaka Kad god je neki važan povod, svi su na okupu Album „Hajde da se volimo“bio je promovisan i istoimenim filmom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia