Aktuelno

Blic Zena - - U Ovom - Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Kod zubara zbog bora, a ne zuba

Trend u Srbiji: stomatološke ordinacije mesta i za estetske zahvate

U savremenom društvu lepota je postala imperativ. Lice bez bora, pune usne i bujan dekolte priželjkuje većina dama, pa se zbog toga neretko odlučuju na estetske zahvate. Ali to nije novina, već činjenica da se danas u Srbiji sve više stomatologa obučava za estetsku medicinu. Razlog je taj što stomatološke ordinacije posećuju dame sa željom da ispeglaju bore ili povećaju usne, iako ponekad nemaju sve zube.

– Naša ordinacija je prvenstveno stomatološka, tako da retko ko dolazi ili zove zbog estetskih zahvata, iako i to radimo. To nam je dodatna usluga, ali želim da istaknem da filere rade doktori medicine, to jest osobe kvalifikovane za taj posao – kaže Marina Cvetić, stomatolog u beogradskoj ordinaciji „Cvetić dent“.

Pacijenti koji u stomatološke ordinacije do- laze isključivo zbog estetskih zahvata uglavnom već imaju problema s oralnim zdravljem. Iako imaju pokvarene zube, radije se odlučuju da ispeglaju bore nego da njih zaleče. Zdravlje zuba u tom trenutku im je sekundarno jer im je važnija fasada i to kako izgledaju.

– U našoj ordinaciji jedna koleginica radi estetske zahvate, kao što su povećanje usana i jagodica i popunjavanje bora na čelu i vratu hijaluronskim filerima. Ali ja u stomatologiji radim 37 godina i nama pacijenti i dalje primarno dolaze zbog problema sa zubima – ističe Gradimir Živadinović, stomatolog u ordinaciji „Živadinović“u Nišu.

Treba napomenuti i to da većina ljudi koji ne posećuju zubara redovno kao razlog navode novac, a treba imati na umu da fileri koštaju deset puta više od jedne plombe.

700.000 Srba nema nijedan svoj zub u vilici 200–300 evra koštaju fileri 15–40 evra košta plomba 10.000 estetskih intervencija se godišnje uradi u Srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.