Roditeljstvo

Džeparac ih uči da raspolažu novcem

Blic Zena - - U Ovom - Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Treba li deci davati džeparac, a ako treba, kad početi, koliko često i koliki iznos, pitanja su koja muče mnoge roditelje. Odgovori ne zavise toliko od finansijske mogućnosti roditelja koliko od uzrasta i psihološke zrelosti deteta.

– U našem podneblju u gradskoj sredini deca su dugo bila previše štićena. Nisu naučila da rade, već su čekala da sve dobiju od roditelja, koji su davanje novca izjednačavali s ljubavlju i brigom o deci. Dobro je da se iz takvog trenda izađe i da deca shvate da će imati onoliko koliko sama stvore – kaže Jasna Bulajić Stepanović, psiholog-psihoterapeut i psiholog „Mense“Srbije.

Suština džeparca nije da se deca pasiviziraju, već da nauče da pravilno raspolažu novcem, danas roditeljskim, a sutra sopstvenim, kao i da nauče razliku između želja i mogućnosti.

ZAŠTO DECI TREBA DAVATI NOVAC?

Deca funkcionišu po principu želje – žele sve sad i ovde, dok je jedan od osnovnih principa vaspitanja odlaganje potreba. Oni na praktičan način upoznaju vrednost novca, usvajaju koncept štednje, uče se odlaganju potreba, postavljanju prioriteta, organizaciji, samostalnosti i odgovornosti. – Pre nego što im uvedete džeparac, ustanovite određena pravila. Novcem se ne smeju kupovati stvari koje su zabranjene ili štetne. Deci je jasnije ako objasnite šta treba da kupuju nego ako im navedete spisak zabranjenih stvari. Ako se ne pridržavaju dogovora, jedan period im treba ukinuti džeparac – objašnjava naša sagovornica.

KAD POČETI?

Dok jedni smatraju da sa davanjem džeparca treba početi još u predškolskom ili ranom školskom dobu, drugi smatraju da tek u drugoj polovini osnovne škole treba davati deci novac za samostalno raspolaganje. Svi se slažu u jednom – sa džeparcem ne treba početi pre detetove šeste godine, jer pre tog uzrasta dete ne razume pojam plaćanja, niti barata osnovnim matematičkim pojmovima. Mlađoj deci novac treba davati na dnevnom, eventualno nedeljnom nivou, a starijoj na mesečnom nivou, jer se samo tako mogu postepeno osamostaljivati i biti odgovorniji.

KOJI IZNOS TREBA DATI?

Visina džeparca bi trebalo da raste proporcionalno uzrastu dece. Na takav način se postižu dva efekta – dete zna kada da očekuje povećanje džeparca, a mlađoj se daje smisleno objašnjenje zašto starija braća i sestre imaju veći džeparac. – Iznos džeparca zavisi od

onoga šta dete treba da kupi. Obično je to onoliko koliko košta užina, mada je zdravije da je nosi od kuće. Starija deca imaju veće potrebe, pa shodno tome treba povećati džeparac, naravno, u skladu sa mogućnostima roditelja – ukazuje Jasna Bulajić Stepanović, koja je i saradnica sajta „PharmaMedica“. Imajte u vidu da preveliki džeparac može pogrešno naučiti dete da vredi onoliko koliko novca ima.

Povećanje džeparca ne sme biti nagrada za poslušnost, niti njegovo smanjenje ili ukidanje kazna za neposlušnost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.