Blic Zena

Budite strpljivi, tikovi će proći

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Zbog njih deca postaju povučena i nesigurna. Javljaju se problemi u školi, a u društvu vršnjaka im zbog napada trzanja glave ili izvijanja ramena postaje neprijatno. Da ne bi postali hronični, na vreme potražite pomoć

Roditelji čija deca imaju tikove najbolje znaju koliko je teško izlečiti ih. Ovi brzi, ponavljaju­ći i neritmički motorni pokreti, koji ne služe jasno utvrđenom cilju, najčešće se javljaju u predelu glave i lica, a u najtežim slučajevim­a mogu zahvatiti i gotovo čitavo telo. Izvestan broj dece ima i glasovne tikove koji se mogu javiti u kombinacij­i sa motornim ili samostalno.

– Tikove nepravedno nazivamo nevoljnim pokretima jer oni nisu potpuno izvan kontrole, pošto ih dete može odložiti na određeno vreme.

Deca koja imaju tikove sposobna su da ih obuzdavaju i satima, ali nakon toga dolazi do naglog pogoršanja, pa oni postaju jači i duže traju – objašnjava prof. dr Miodrag Stošljević, profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilita­ciju Univerzite­ta u Beogradu, a koji je tokom svog praktičnog rada izlečio više hiljada dece s ovim problemom.

Ljudima koji nemaju tikove i ne shvataju kako to izgleda, stručnjak objašnjava da se taj osećaj najbolje može uporediti s ujedom komarca. Svrab koji osećamo nakon ujeda možemo ignorisati izvesno vreme, ali nakon prvog češanja on postaje još nesnosniji, pa smo primorani da nastavimo sa još intenzivni­jim češanjem na mestu uboda.

Tri oblika 1. Turetov sindrom

Ovo je oblik tika kod koga postoje složeni motorni tikovi i jedan ili više glasovnih tikova. Relativno retko se sreće u kliničkoj praksi, a sindrom se obično javlja između šeste i devete godine života.

2. Hronični tik poremećaj

Ovi tikovi javljaju se češće u svakodnevn­oj praksi i to u obliku jednostavn­ih motornih tikova, složenih motornih tikova i jednostavn­ih glasovnih tikova.

Jednostavn­i motorni tikovi – u njih spadaju žmirkanje, pućenje usana, plaženje jezika, trzaji glave, izvijanje ramena, škljocanje zubima itd.

Složeni motorni tikovi – deca s ovom vrstom tikova mogu ljuljati glavu s jedne na drugu stranu ili je uporno okretati desno-levo. Veliki broj dece se krevelji, skakuće, učestalo dira neki deo tela, tapka nogama, izvija trup.

Jednostavn­i glasovni tikovi – vrlo su raznoliki. Može se raditi o besmisleni­m zvucima koje dete ponavljano produkuje, poput „uh-

NAKIT POMAŽE

Američki neurolog Dejvid Perlmater savetuje, ako vaše dete ima tik, kupite mu ogrlicu ili narukvicu. Najbolje da je zajedno odaberete, stavite je detetu oko ruke ili vrata i objasnite mu da dira narukvicu ili ogrlicu kad oseti da će dobiti napad tika. Tako će skrenuti misli i s vremenom će tikovi postati ređi, dok skroz ne nestanu. U ovom slučaju nakit deci uliva

sigurnost.

Za tikove vašeg deteta ne tražite krivca u sebi jer uzrok njihovog nastajanja nije poznat u 80 odsto slučajeva

uh“ili „eee“, ali može da se radi i o određenoj vrsti reči.

3. Prolazni motorni tikovi

Javljaju se više puta dnevno, gotovo svakog dana, ali ne duže od 12 meseci. Početak je uvek pre 18. godine.

– Prolazni motorni tikovi su u najvećem broju slučajeva i jednostavn­i, to jest zahvataju samo određenu grupu mišića i u većini slučajeva nastaju kao posledica stresa ili nekog drugog psihičkog uzroka – ističe profesor Stošljević.

Informišit­e se što više

Deca koja se bore sa tikovima postaju povučena i nesigurna, imaju i više problema u školi, uključivan­ju u vršnjačke grupe i ponašanju u okviru porodice. Ali dobra vest je da se tikovi značajno smanjuju u adolescenc­iji i da u zrelom odraslom dobu postaju minimalni.

– Lečenje prolaznih motornih tikova u blagim slučajevim­a nije potrebno, dok se u težim slučajevim­a mogu primeniti tehnike relaksacij­e, antistres programi i psihoterap­ija – kaže doktor Stošljević.

Kad ustanovite da dete ima tik, obratite se lekaru na vreme kako biste sprečili prelazak u hroničnu fazu. Za početak je važno edukovati roditelje o poremećaju jer kad razumeju šta se događa s njihovim detetom, lakše će se nositi s tim i moći će bolje da mu pomognu. Podrška i razumevanj­e porodice znače i veću verovatnoć­u za popuštanje tika.

 ??  ?? Skoro
četvrtina dece tokom odrastanja ima neki tik
Skoro četvrtina dece tokom odrastanja ima neki tik
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia