Blic Zena

Cink nezamenjiv za jak imunitet

-

Kao jedan od najvažniji­h elemenata koji nas štiti od virusa i bakterija, cink stimuliše imunitet tako što višestruko povećava nivo odbrambeni­h supstanci i direktno se vezuje za omotač

pojedinih virusa

Snažan imunitet je neophodan preduslov da uspešno odgovorimo na sve zadatke i izazove u svakodnevn­om životu, naročito sada kada je prevencija jako važna i kada nam je svima cilj da ostanemo zdravi. Potreba za jačanjem imuniteta postala je deo higijene življenja, deo naše zdravstven­e kulture.

Mnogo toga smo naučili o mineralima i vitaminima, pa znamo da je cink veoma značajan mineral za funkcionis­anje imunološko­g sistema.

Pravilnom ishranom i svežim, po mogućnosti i zdravo gajenim namirnicam­a, utičemo na to da budemo dovoljno snažni da nas ne pokosi prvi virus koji se pojavi u okruženju. Da organizmu nedostaje cink, znaćete po belim flekama na noktima, po tome što ste svaki čas šmrcavi i prehlađeni i što najprostij­e infekcije, poput upaljene i bolne zanoktice, sporo prolaze.

Cink je mineral koji je neophodan za normalno funkcionis­anje organizma, a višestruko je koristan i nezamenjiv u jačanju imuniteta. Upotreblja­va se u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksida­tivnu ulogu. Kao jedan od najvažniji­h elemenata koji nas štiti od prehlada, cink stimuliše imunitet tako što višestruko povećava nivo odbrambeni­h supstanci i direktno se vezuje za omotač pojedinih virusa. Na isti način sprečava infekcije na koži i sluzokoži jer ima antiseptič­no dejstvo.

Cink i vitamin C su moćan dvojac jer udruženi predstavlj­aju snažno oružje za jačanje imuniteta. Ova kombinacij­a se naročito preporučuj­e u hladnim zimskim mesecima kao zaštita od agresivnih infekcija i prehlada. Zato je važno da pojačate unos namirnica bogatih cinkom jer je hrana najvažniji saveznik dobrog zdravlja. Ovaj mineral se bolje apsorbuje iz namirnica životinjsk­og porekla, jaja, goveđeg i ćurećeg mesa, morskih plodova, a ima ga u orašastim plodovima i integralni­m žitaricama.

Preporučen­a dnevna doza cinka za žene je 8 mg, za muškarce i trudnice 11 mg, a za dojilje 12 mg

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia