Blic

Blagoje ojadio Srbiju za 42 miliona evra

BEOGRAD Rudarsko-topioničar­ski basen Bor duguje državi po osnovu rudne rente čak 42 miliona evra, saznaje „Blic“.

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Tako veliki dug napravljen je u proteklih šest godina, u eri vladavine još aktuelnog direktora Blagoja Spaskovsko­g.

Za vreme njegovog mandata država je naplatila samo simboličnu sumu po osnovu nadoknade za korišćenje mineralnih sirovina iako je po Zakonu o rudarstvu trebalo da inkasira sedam odsto od prihoda Bora.

Po svemu sudeći, taj dug će platiti građani Srbije jer je RTB Bor u predstečaj­nom postupku, ali ima privilegij­u da je svrstan u 17 kompanija koje su do kraja maja 2016. oslobođene prinudne naplate.

- RTB niko iz države ne juri za ovoliki dug, dok se građanima Srbije šalju izvršitelj­i na vrata za 1.000 dinara. Pored svojih dugova, sada će morati da plate i bahatost rukovodstv­a Bora, koje, i kada je imalo para na računu, nu, nije državi plaćalo rudnu u rentu - kaže za „ Blic“izvorvor iz Vlade Srbije.

U Ministarst­vu rudarstva i energetike nisu želeli da komentariš­u saznanja „Blica“.

- Ministarst­vo je prijavilo svoja potraživan­ja po osnovu rudne rente i ona su obuhvaćena Unapred pripremlje­nim planom reorganiza­cije RTB Bor - kratko nam je rečeno u Ministarst­vu.

Milan Kovačević, kon- sultant za strana ulaganja, sumnja da će država uspeti da naplati ovaj dug.

- Cena bakra pala je na 4.500 dolara po toni i ova kompanija je u teškoj situaciji. Pitanje je zašto joj je država tolerisala da ne plaća kada je cena bila 9.000 evra? Mislim da će ovaj i druge dugove platiti građani Srbije,Srbije jer se RTB Bor ponašao kao kompanija koja je slušala p političke umesto ekonomskih glasova - kaže Kovačević.

Od Blagoja Spasko Spaskovsko­g, generalnog direkto direktora RTB Bor, kao ni od PR službe kompanije kompanije, nismo dobili od odgovor o dugu zaz rudnu rent rentu iako smo če čekali pet dana.

 ??  ??
 ??  ?? DULIĆ: JA SE TOGA OGA NE SEĆAM
DULIĆ: JA SE TOGA OGA NE SEĆAM
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia