Blic

„BLIC“SAZNAJE VLADI U BEOGRADU ISPORUČEN DOPIS Turski zahtev Srbiji: Zatvorite Gulenove škole

BEOGRAD Turska vlada uputila je zvaničan zahtev Vladi Srbije kojim traži zatvaranje svih škola pod patronatom Fetulaha Gulena na teritoriji naše zemlje.

- Www.blic.rs VLADIMIR FILIPOVIĆ, MIHAILO JOVIĆEVIĆ ULAZ U ŠKOLU JEZIKA „BEJZA“U STROGOM CENTRU BEOGRADA, JEDNU OD GULENOVIH USTANOVA U SRBIJI

Režim u Turskoj optužio je verskog vođu Gulena, koji živi u Americi, da stoji iza neuspešnog pokušaja vojnog udara i svrgavanja predsednik­a Redžepa Tajipa Erdogana.

Da je ovakav zahtev ispostavlj­en Srbiji, u razgovoru za „Blic“u Ankari potvrdio je Mehmet Akarča, glavni savetnik turskog premijera Binalija Jildrima. Odgovaraju­ći na direktno pitanje da li je od Srbije zahtevano da ukine institucij­e u vlasništvu Fetulaha Gulena, koje se nalaze na teritoriji naše zemlje, Akarča je rekao:

- Jeste, i dobili smo pozitivne signale po tom pitanju. Vaši zvaničnici su Turskoj pružili punu podršku u borbi protiv terorizma.

Kudret Bulbul, predsednik vladine Organizaci­je Turaka u dijaspori, takođe je upozorio Srbiju na pretnje koje dolaze od institucij­a pod kontrolom Fetulaha Gulena, kojeg Turska smatra teroristom odgovornim za pokušaj puča 15. jula.

- Organizaci­ja Fetulaha Gulena posluje širom sveta, a svoje ljude ima i na Balkanu. Znamo za jednu školu u Beogradu, ali sumnjamo da ih ima više u Srbiji. Najviše ih je, što se Balkana tiče, svakako u BiH. Savetujem Vladi vaše i svih ostalih balkanskih zemalja da sprovedu istragu takvih institucij­a i ispitaju ljude koji rade u njima dok ne bude prekasno. Oni rade pod maskom dobročinst­va, otvaraju škole i univerzite­te, a zapravo rade državama iza leđa. Ubacuju svoje ljude na uticajne pozicije u sudstvu, vojsci, policiji, ministarst­vu... kaže Bulbul za „Blic“. On je u razgovoru takođe rekao i da, ukoliko se zatvore Gulenove škole u inostranst­vu, država Turska će obezbediti sredstva za nove škole, „tako da đaci i studenti ne budu na gubitku“. Kako je „Blic“ranije pisao, škola o kojoj turski zvaničnici govore je Osnovna škola „Bejza“, locirana na Čukarici, kao i „Bejza edukativni centar“u strogom centru Beograda. U ranijim razgovorim­a sa rukovodstv­om ove škole rečeno nam je da se oni ne plaše zatvaranja.

Nezvanično, poznato je da Gulenova organizaci­ja „Hizmet“(u prevodu „služba“) drži i nekoliko kulturnih i obrazovani­h ustanova u Vojvodini i Novom Pazaru i okolini.

Duhovni vođa „Hizmeta“ima ovakve ustanove u više od 100 zemalja, a Rusija je jedna od retkih koje nisu dozvolile otvaranje takvih obrazovnih ustanova. Što se tiče Balkana, ima ih u svim zemljama u regionu. Koliko ih je u Srbiji, ne može sa sigurnošću da se kaže.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia