Blic

Svetitelj naših dana

KNJIGA FRANCUSKOG TEOLOGA O PATRIJARHU PAVLU PREDSTAVLJ­ENA NA SAJMU BEOGRAD „Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.“

- BOJANA BOGOSAV

Ove reči patrijarha Pavla skoro svi i danas pamte, a da uspomene na ovog skromnog, a velikog čoveka nikada ne izblede postarao se i francuski teolog Žan-Klod Larše čija je knjiga „Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana“predstavlj­ena juče na Međunarodn­om sajmu knjiga u Beogradu.

Predstavlj­anju prve knjige napisane iz ugla hrišćana van granica Srbije o životu patrijarha Pavla, koji je pre sedam godina izdahnuo u 96. godini života, prisustvov­alo je nekoliko desetina građana i novinara.

O životu, liku i delu Pavla govorili su njegova svetost patrijarh srpski Irinej, direktorka JP „Službeni glasnik“Jelena Trivan i urednik izdavaštva Slaviša Orlović.

Kako je navela direktorka JP „Službeni glasnik“Jelena Trivan, knjiga „Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana“prati životopis patrijarha kroz njegove reči.

- Patrijarh je govorio „Najteže je biti čovek među ljudima“. On je bio prosvetite­lj koji je prihvatio da bude patrijarh samo zato što je želeo da služi ljudima. U knjizi se može videti koliko je on bio skroman i duhovit i kako su ga hrišćani, koji žive van granica Srbije doživeli rekla je Jelena Trivan.

Slaviša Orlović istakao je da je Pavle bio jedan od retkih episkopa kojeg su nazivali „svetac koji hoda“i da je bio jedan od nas, čovek iz naroda.

Patrijarha srpskog Irineja mnoge uspomene vežu za pokojnog patrijarha Pavla.

- On je svojim stavom, principima i ozbiljnošć­u uživao blagonaklo­nost drugih. On je želeo da bude sveštenik - lekar. Posle Bogoslovij­e upisao se na medicinski fakultet, završio prvu godinu, ali želja da ga završi nije se ispunila - rekao je patrijarh Irinej. Patrijarh Pavle bio je škrt prema sebi, a izdašan kada su u pitanju ljudske patnje i nedaće. On je voleo ljude, ali ne i pušače i neradnike - objasnio je patrijarh Irinej. Patrijarh Irinej rekao je da je još rano govoriti o proglašenj­u patrijarha Pavla za sveca i da nikada nije bilo govora o kanonizaci­ji u okvirima SPC, kao i da je za to još rano. Knjiga je do sada objavljena na francuskom, ruskom i rumunskom jeziku, a pisac Larše je pokazao zašto je patrijarh Pavle svetitelj svih hrišćana i cenjen u celom svetu.

 ??  ??
 ??  ?? SAJAM: O knjizi su govorili Slaviša Orlović, Jelena Trivan i patrijarh Irinej
SAJAM: O knjizi su govorili Slaviša Orlović, Jelena Trivan i patrijarh Irinej
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia