Blic

Jokić ipak ima manu - brzo pravi faulove

SRPSKI KOŠARKAŠ MORA DA POPRAVI IGRU U ODBRANI

-

NBA liga će u četvrtak saopštiti imena rezervnih igrača za Ol-star utakmicu u Nju Orleansu, ali na spisku sigurno neće biti košarkaša Denvera.

Nikola Jokić je podelio javnost u SAD i mnogi misle da je 21-godišnji Srbin zaslužio da bude među zvezdama najjače lige na svetu. S druge strane, košarkaški stručnjaci su pronašli i „mane“našeg igrača: Previše je mlad, igra u prosečnoj ekipi Denvera, centarska konkurenci­ja na Zapadu je izuzetna i, možda i najvažnije, Nikola nije Amerikanac. U prevodu, to znači da (još) nije marketinšk­i atraktivan, a svi dobro znamo da se na Ol-star vikendu sve vrti oko reklama, zabave i novca.

- Njegovo vreme tek dolazi. Nikola je, zajedno sa Taunsom iz Minesote, najbolji mladi centar NBA lige - rekao je trener Nagetsa Majkl Meloun.

Jokić je postao košgetersk­a mašina i trenutno je na prvom mesti u kategoriji ofanzivni rejting sa 129,7 bodova. Takođe, po indeksu uspešnosti je na visokom desetom mestu (25,8), a plasiran je bolje od Lebrona Džejmsa i Stivena Karija.

- Nikola je pun samopouzda­nja. Svi volimo vatru s kojom igra i kada je on u timu lakše igramo - jasan je Jokićev saigrač Kenet Farid.

Jedan od glavnih problema s kojima se Nikola bori od početka sezone su lične greške. Na sedam mečeva je sakupio po pet ličnih, dok je jednu utakmicu završio pre vremena. Klasičan primer je sinoć odigran meč sa Minesotom koji je Denver izgubio sa 111:108. Jokić je ekspresno sakupio pet ličnih grešaka i na terenu je proveo 27 minuta za 18 poena, osam skokova i četiri asistencij­e. Njegov vršnjak i centar Timbervulv­sa Karl Entoni Tauns je za 40 minuta imao 32 poena, 12 uhvaćenih lopti i sedam asistencij­a. Tauns, u proseku, od početka sezone na terenu provodi 10 minuta više od Jokića.

- Nikola u svakom meču igra na pobedu i zato se dešava da izgori. Međutim, to su stvari koje se uče - dodao je trener Meloun.

Stručnjaci, takođe, savetuju Jokića da popravi igru u odbrani. Ipak, to neće biti lagan zadatak jer se u Denveru igra „trči i šutiraj“košarka i zato ne čudi da su Nagetsi samo na pet mečeva uspeli da prime manje od 100 poena.

Rezultati sinoć odigranih mečeva: Orlando - Golden Stejt 98:118 (Pejton 23 - Kari 27, Tompson 21), Dalas - LA Lejkers 122:73 (Anderson 19, Novicki 13 - Vilijams 15), Toronto - Finiks 103:115 (De Rozan 22 - Bledsou 40, 13 as), Minesota Denver 111:108 (Tauns 32, 12sk, 7as - Heris 22, Jokić 18 /2,2 8-15/, 8 sk, 4as).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia