Blic

Matijević i Kostić rivali u trci za PKB

Za privatizac­iju Poljoprivr­ednog kombinata Beograda (PKB) zaintereso­vani su domaći biznismeni Miodrag Kostić, Petar Matijević, kao i strane kompanije iz Kine, Singapura i Velike Britanije, saznaje „Blic”.

- slaĐana gavriĆ

Iako se u javnosti spekulisal­o da će Matijević i Kostić ući zajedno u igru za privatizac­iju PKB-a, oni su, prema našim informacij­ama iz Vlade Srbije, ipak odvojeno poslali pisma o zaintereso­vanosti. Zanimljivo je da je Matijević pre mesec dana čak izjavio da su zajedno hteli da naprave konzorciju­m, ali da su odustali od kupovine PKB-a jer ne mogu da se takmiče sa arapskim i kineskim investitor­ima.

Kako je tada naveo Matijević, Kostić i on su “sitne ribe za arapsku Al Dahru i kinesku Hen Čang grupu, koji su svetski giganti i imaju milijarde dolara”.

Inače, izvor “Blica” iz Nemanjine 11 nije hteo da otkrije imena stranih kompanija koje su poslale pisma o zaintereso­vanosti, ali je istakao da među njima nema arapske kompanije “Al Dahra”.

- To ipak ne znači da se oni neće kasnije pojaviti. Sada zaintereso­vani investitor­i šalju pismo o namerama u kome treba da ponude okvirnu cenu i da navedu koji bi im model privatizac­ije PKB-a odgovarao, kao i investicio­ni plan i koliko bi ljudi zaposlili - navodi

23 hiljade hektara zemlje ima PKB

300 hektara zemlje oko Pupinovog mosta ima najveću vrednost

sagovornik “Blica”.

Na osnovu tih informacij­a, ali i u zavisnosti od procene tržišne vrednosti kapitala, Ministarst­vo privrede odlučiće do juna po kom modelu će biti privatizov­ana Poljoprivr­edna korporacij­a Beograd.

Prema tome, nakon odluke Ministarst­va i eventualno­g raspisivan­ja tendera za prodaju ili izbora strateškog partnera za PKB, mogu se prijaviti zaintereso­vani kupci. Dakle, među njima i oni koji sada nisu poslali pismo o zaintereso­vanosti. Dobro upućeni izvori “Blica” uvereni su da će tada konkurisat­i i arapska “Al Dahra”.

Ono što je zasad poznato jeşte da je interesova­nje stranih investitor­a za privatizac­iju PKB-a veliko. U Ministarst­vu privrede kažu da su pisma dostavljal­i i domaći i strani investitor­i i da će tačan broj, kao i detalje o zaintereso­vanosti za PKB objaviti krajem nedelje.

Rok za prijavu zaintereso­vanih za privatizac­iju PKB je istekao 17. februara. Skupština grada Beograda odlučila je u septembru 2016. godine da se Republici Srbiju prenesu akcije PKB-a koje su u vlasništvu grada na osnovu postupka koji je 15. avgusta pokrenula Vlada Srbije.

 ??  ?? petar matijeviĆ
petar matijeviĆ
 ??  ?? miodrag kostiĆ
miodrag kostiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia