25:0 za Holandiju

Blic - - Tema Dana - MARIJA ANTONIJEVIĆ,

Naša država, ona “Srbija među šljivama”, izgubila je još jednu

utakmicu u kojoj je imala prednost domaćeg terena, i to od “zemlje lala” koja je kao pobednica meča izašla sa 25 puta većim profitom od poljoprivrednih proizvoda. Iako raspolažemo sa četiri puta većom površinom obradivog zemljišta od Holandije, tačnije šest miliona hektara, ono nam je donelo zaradu od svega 2,9 milijardi evra.

Mišljenja eksperata iz Evrope govore nam da je Srbija voćarski

raj, dok naša stručna javnost smatra da bi se do tog raja na srpskoj zemlji došlo kvalitetnijim razvojem zadrugarstva. Iako se zadrugarstvo u Srbiji javilo još početkom 18. veka, ono i dalje nije značajno zaživelo. I pored obećanja da će država pomoći osnivanju novih zadruga i oživljavanje postojećih, ništa i dalje nije promenjeno. Čak 50.000 mladih sa završenom poljoprivrednom školom i 5.500 agronoma sa diplomom fakulteta čame na šalterima biroa čekajući bolje sutra.

Međutim, ni sami nismo svesni koliko nam malo fali da bismo bili

pobednici u ovoj igri, a lopta je ovog puta u rukama države. Jer kada bi ona pomogla razvoj zadruga, te iste zadruge bi zaposlile naše mlade stručnjake koji bi radili na našoj zemlji i sadili proizvode koje bismo mi izvozili drugim državama. To bi nam rešilo dva ključna problema sela bi oživela, a mladi ne bi bežali preko granice. Tako bismo bili bliži Holandiji, a ne tek da kopiramo velelepne fontane i skupocene jarbole od drugih, već da iskoristimo potencijal koji imamo kod kuće. Tu je sve što je potrebno kako bismo bili uspešni.

Moramo pozvati Holandiju na revanš,

uložiti puno truda, iskoristiti najbolje igrače i najbolje poteze, jer nećemo uvek imati šansu koju sada imamo - da pobedimo i budemo u vrhu!

Prednost domaćeg terena nismo iskoristili za veći prihod od poljoprivrede

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.