Kurti bi pobedio sam na ponovljenim izborima

Da su Srbi umesto podrške vladi Ramuša Haradinaja izazvali nove izbore na Kosovu, na njima bi pobedu odneo Albin Kurti, u čijoj bi vladi Srbi bili samo dekor, smatra ministar Rasim Ljajić.

Blic - - Tema Dana -

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine rekao je juče da je rasprava koja se u javnosti vodi o učešću Srpske liste u novoj kosovskoj vladi “potpuno bespredmetna i čak kontraproduktivna”.

- Milošević je devedesetih godina hteo da pregovara s onim Albancima koje je sam odabrao za pregovarače, pa smo videli kako se to završilo - rekao je Ljajić juče u izjavi za Tanjug. On je dodao da su kosovski Albanci na nedavnim izborima većinski podržali takozvanu ratnu koaliciju, tako da su, prema njegovim rečima, “i Srbi i sve druge nacionalne zajednice mogli da se pridruže toj koaliciji ili da izazovu nove izbore na kojima bi izvesno pobedio Albin Kurti, koji bi verovatno i sam mogao da sastavi novu vladu”.

- U vladi na čijem čelu je Haradinaj Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi i Goranci će imati važan glas u donošenju odluka dok bi u slučaju novih izbora i nove većine sve nacionalne zajednice bile samo dekor, kao što su bile i u svim dosadašnjim kosovskim vladama - rekao je Ljajić.

Uostalom, podsetio je ministar trgovine, Srbi su i do sada bili u Tačijevoj vladi “u kojoj se skoro ništa nisu pitali jer od njih ništa nije ni zavisilo, dok će u Haradinajevoj vladi imati neuporedivo veći uticaj i čak će zbog rasporeda snaga u parlamentu i broja mandata koji su osvojili moći i da sruše tu vladu”.

Ipak, Ljajić je ocenio da ova vlada “verovatno neće dugo trajati”.

Lider SPO Vuk Drašković ocenio je u tekstu za “Danas” da je Srbija na svom evropskom putu stigla do zida koji predstavljaju “Ustav i Kosovo”, te da poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu treba odgovorno shvatiti. Drašković kaže da “Srbije neće biti i zaglavićemo se u živom pesku” ukoliko se rasprava o izboru puta, o izboru budućnosti ne preseli u parlament, u TV studije, u sve medije.

- Evropska unija ne zahteva da Srbija prizna nezavisnost svoje doskorašnje pokrajine - naveo je, između ostalog, Drašković. AGENCIJE/M. J.

za srbe bolji izbor haradinaj nego kurti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.