Nećemo kući, veću polufinale

Došao je dan možda i ključnog duela na EP. Četvrtfinale protiv “azura” donosi borbu za medalju, a poraz ostavlja bez odličja uz povratak za Beograd.

Blic - - Sport - U ISTANBULU ALEKSANDAR Dimitrijević VLADAN Tegeltija

Košarka je igra statistike, ali se ne igra na papiru, nego na parketu. Srbija bi bila favorit, kao trećeplasirana na FIBA svetskoj rang-listi. No, na to mesto ju je doveo sastav, jači za sedam-osam sigurnih reprezentativaca. Italija je doživela poraz od eliminisanog favorita Litvanije, ali i Nemačke. Tim raste od početka takmičenja, u osmini finala eliminisao je Finsku (70:57).

Ako neko zna Italijane, onda je to Milan Mačvan koji je igrao lane u Armaniju. Koje su im dobre, a koje loše strane?

- Imaju kvalitet. Ako ih pustiš da igraju, pokazaće koliko su talentovana ekipa. Počevši od Belinelija i Datomea na spoljnim pozicijama, uz Aradorija i Filoja, koji je verovatno manje poznat našoj javnosti, ali je prošle godine bio vrlo bitan igrač Venecije u osvajanju titule. Ispod koša, naravno, Meli, koji je praktično drugi plejmejker na terenu. Ako im dozvoliš da igraju sa dosta finti, kretanja bez kontakta, da šutiraju, mogu da budu jako nezgodna ekipa - bile su prve reći našeg kapitena za “Blic”.

Sami ističu da će im Bobi Marjanović biti problem jer nemaju visinu i težinu u reketu?

- Bobi je dominantna figura na celom prvenstvu. Napadački igra jako dobro i pravi probleme svima. Oni imaju pokretljive petice Kuzina, Biligu, pa i Melija u nekoj trećoj opciji. Zna se kako mi baziramo i gradimo igru. Kako će se oni adaptirati na nas, tako ćemo i mi na njihove taktičke varijacije.

Selektor Đorđević vas je “kritikovao” zbog prevelike samokritičnosti nakon utakmice sa Mađarima u osmini finala?

- Uvek krećem od sebe i onoga što sam uradio na terenu. Kada sam čist prema sebi, kada znam da sam maksimalno odradio posao, onda mogu da se fokusiram i komentarišem stvari koje je neko drugi odradio. Kada znam da sam mogao bolje, onda mi je krivo. Mislim da je to jedini način da se napreduje, kako pojedinačno, tako i timski. Želimo da napredujemo, da ostanemo još na turniru, da idemo do same završnice. Mislim da je to jedini put. Možda sam bio malo nervozniji zbog važnosti utakmice koja je bila, odnosno zbog mečeva koji tek slede. Od polufinala Evropskog prvenstva nas deli 40 minuta. Treba maksimalno da shvatimo šansu koja nam se ukazala.

Kako je prošao dan odmora? Opustili ste se uz zajednički ručak?

- Bilo je super. Bogdan nas je odveo sve na ručak. Trebalo nam je malo da izađemo iz hotela, da razbijemo rutinu, skinemo malo reprezentativnu opremu. Nismo izlazili nigde pet dana, maksimalan je fokus bio ili,

ŽELIMO DA NAPREDUJEMO, DA OSTANEMO NA TURNIRU, DA IDEMO DO SAME ZAVRŠNICE. TO JE JEDINI PUT. OD POLUFINALA EP NAS DELI 40 MINUTA. TREBA MAKSIMALNO DA SHVATIMO UKAZANU ŠANSU

što kaže Sale, bili smo “prefokusirani”. Nigde se nismo kretali, tako da nam je prijalo da se odmorimo - zaključio je Mačvan.

Italija je drugačija od onoga što je pokazala na “Akropolis kupu” i poslednjem okršaju sa našom reprezentacijom, kada smo pobedili. Istorija je na strani Srbije koja u poslednja četiri susreta na evropskim prvenstvima ne zna za poraz. “Azuri”, s druge strane, čekaju na pobedu devet godina, odnosno od 2008. i kvalifikacija za šampionat u Poljskoj.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.