Novo kupatilo za dve nedelje, ali i 2.000 evra

KOMPLETNO RENOVIRANJE TOALETA JEDNA OD NAJSKUPLJIH I NAJSLOŽENIJIH INVESTICIJA U STANU

Blic - - Kuća - SUZANA LUKOVIĆ

Ukoliko odlučite da je vreme za kompletno renoviranje kupatila, naoružajte se strpljenjem i pomirite sa činjenicom da majstori do dve nedelje neće izlaziti iz stana.

- Takođe, dobro razmotrite koliki vam je budžet jer je ukupna cena svih radova od 1.200 do 2.000 evra - tvrde majstori.

Najpre bi trebalo dobro razmisliti kako biste želeli da kupatilo izgleda i koliko novca ste spremni da izdvojite. Dešava se da ljudi za takav poduhvat angažuju i arhitektu. Oni manje ambiciozni se konsultuju sa električarima, vodoinstalaterima, keramičarima i molerima. Nakon ugovorene cene i rokova, može se početi sa radom.

Sve zavisi, kažu majstori, od želje vlasnika, veličine kupatila, od toga da li imaju svoj materijal ili majstori kupuju, ali i drugih sitnih ili krupnijih detalja. Svi su složni u jednom, bez 1.000 evra nemojte ni pomišljati na renoviranje.

- Neki prosek za kompletno renoviranje kupatila je od 1.500 do 2.000 evra, dok za skuplje radove nema granice. Desilo se, primera radi, da sam jednom čoveku pravio japansku kadu, a samo ona košta 3.000 evra - kaže vodoinstalater iz Beograda.

Kada ugovorite cenu i odredite gde bi šta od sanitarija trebalo da bude, na red dolazi odabir pločica. Keramičari preporučuju da uvek kupite više pločica nego što je potrebno jer se neka može slomiti, a njihova cena kreće se od 150 do 600 evra, koliko mogu koštati uvozne.

- Nije preporučljivo da pločice budu previše velike, posebno ne podne. Može se desiti da dođe do, na primer, pucanja cevi i onda je potrebno sve ponovo menjati. Zato je bolje kupiti pločice srednje veličine ili eventualno neke manje - kažu keramičari.

Kada je sledeća faza, odnosno odnošenje šuta na redu, ne morate uopšte da platite ukoliko isti ostavite ispred zgrade i odnese ga „Gradska čistoća“, objašnjava jedan od majstora. Ukoliko, pak, želite da sve prepustite stručnjacima, cena je oko 50 evra. Za uklanjanje starih pločica, ravnanje zida i poda kao pripremu za lepljenje nove keramike potrebno je od 60 do 80 evra za kupatilo prosečne veličine.

Nakon rušenja, sledi najkomplikovaniji i najskuplji posao - zamena vodovodnih cevi, hidroizolacija i gipsani radovi, što sve ukupno košta i do 900 evra.

- Najbolje bi bilo koristiti

uvozne, posebno češke cevi. Uvozna roba može biti oko 30 odsto skuplja, ali ste onda sigurni da bar 20 godina ne morate da razmišljate o renoviranju. Kada se tako postave stvari, kompletno renoviranje kupatila nije jedan od najvećih kućnih izdataka - zaključuju vodoinstalateri.

Kada ovi radovi budu završeni, na scenu stupaju keramičari i moleri. Tako je za postavku keramike u prosečnom kupatilu potrebno izdvojiti od 160 do 200 evra, dok bi za ugaone lajsne i fug masu trebalo dodati još 30 evra. Kada je krečenje plafona u pitanju, moleri preporučuju masne, lateks boje, naročito u prostorijama u kojima je povećana vlažnost.

Poslednja stavka je postavljanje sanitarija, što može koštati do 220 evra.

1. Rušenje stare keramike i demontaža starih sanitarija 2. Iznošenje šuta i odvoženje na deponiju 3. Malterisanje, izrada hidroizolacije 4. Izrada elektroinstalacije

9. Postavljanje sanitarija i montaža bojlera

7. Postavljanje pločica 8. Gletovanje i krečenje plafona

6. Oziđivanje kade za tuš-kabinu ili kadu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.