U tabletama za mršavljenje i antidepresiv

Blic - - Društvo - andriana jankoviĆ

“Slimlajn” tablete za mršavljenje u sebi sadrže antidepresiv „prozak“, potvrđeno je “Blicu” u Ministarstvu zdravlja, a zbog svog štetnog dejstva na zdravlje korisnika pomenute kapsule povučene su iz prodaje.

Vest da je u popularnim tabletama za mršavljenje pronađen antidepresiv „prozak“(„fluoksetin“) uplašila je korisnike tog proizvoda. Nakon obaveštenja Gradskog zavoda za javno zdravlje o sumnji na ovaj proizvod, sanitarna inspekcija pri Ministarstvu zdravlja izvršila je kontrolu “slimlajn” proizvoda za mršavljenje i u istim otkrila supstancu “fluoksetin”.

- Postoji osnovana sumnja da bi dodatak ishrani, suplement “slimlajn soft gel” mogao predstavljati rizik po zdravlje ljudi jer sadrži pomenutu nedeklarisanu aktivnu farmakološku supstancu “fluoksetin” - rečeno je “Blicu” iz ove inspekcije.

Odeljenje za sanitarnu inspekciju odmah je izdalo rešenje o zabrani i povlačenju iz prometa navedenog proizvoda.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, koje je uputilo obaveštenje Ministarstvu zdravlja, obavilo je analize na uzroku iz problematičnog proizvoda za mršavljenje. Nezvanično, rezultati njihove laboratorije su potvrdili sumnje da se u tabletama nalazi i “fluoksetin”, ali iz samog zavoda nisu mogli da potvrde ovu informaciju. Uverili su nas da će rezultati biti dostupni za javnost u ponedeljak. Dragan Boričić, direktor kompanije koja distribuira ove tablete, rekao je za “Blic” da u tabletama jeste pronađena sporna supstanca, ali u samo jednoj seriji. - Mi smo distributeri i pre mesec dana u jednoj seriji “slimlajn” tableta pronađena je supstanca “fluoksetin” (drugi naziv za „prozak“). Ta serija je odmah povučena iz prodaje - tvrdi direktor Boričić. Kako kaže, njegova kompanija poseduje potvrdu od Ministarstva zdravlja da je njihov proizvod upisan u bazu. - Prilikom svakog uvoza imamo potvrde nadležnih institucija o ispravnosti proizvoda, a tako je bilo i u ovom slučaju. Nakon utvrđenog prisustva “fluoksetina” u pomenutoj seriji, na naš zahtev dobili smo potvrdu proizvođača da oni ne poseduju navedenu supstancu ni kao sirovinu niti u sastavu proizvoda - kaže Boričić, prema čijim rečima tablete prodaju isključivo na teritoriji Srbije. - Sve ovo se desilo pre mesec dana, ne znam čemu sada tolika senzacija oko svega. Ono što je takođe bitno, naši korisnici su upoznati s tim da zasad proizvoda nema u prodaji - zaključio je Boričić. Inače, sam “fluoksetin” se koristi za lečenje kliničke depresije, opsesivno-kom-

pulsivnog poremećaja, bulimije, paničnog poremećaja, ali i bolesti zavisnosti. Spada u grupu inhibitora preuzimanja serotonina. Pri njegovom korišćenju mogu se javiti nusdejstva, naročito ukoliko korisnik ima poremaćaj metabolizma. Nekad čak može pojačati simptome depresije u prvim nedeljama korišćenja.

Iz kompanije tvrde da je reč o jednoj seriji koja je povučena iz prodaje. Takođe, kako se uverio „Blic“, ne može se naći ni u onlajn ponudi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.