Alibaba pravi distributivni centar u Srbiji

Kineska kompanija „Alibaba” planira da unapredi internet prodaju u našem regionu i u narednih nekoliko meseci trebalo bi da se postigne dogovor o ulaganju tog giganta u distributivne centre u našoj zemlji.

Blic - - DRUSTVO - ivana mastiloviĆ jasniĆ

Kinezi, kako saznajemo, nisu zainteresovani za gradnju logističkih centara, već bi da uđu u gotove objekte. Očekuju da bi na taj način mogli da unaprede internet prodaju jer se trenutno na robu naručenu preko platforme „Alibaba” u Srbiji čeka u proseku 17 dana.

Zbog posla koji će, između ostalog, dovesti i do otvaranja novih radnih mesta, potpredsednik Vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić u decembru putuje u Kinu.

- Dogovoren je sastanak sa zamenicom direktora „Alibaba grupe” Lu Lin. Oni bi tada trebalo delegaciju iz Srbije koju će Ljajić predvoditi da upute u platforme na kojima rade: e-trgovinu, e-turizam, distribuciju, pa čak i e-upravu - kaže za “Blic” državna sekretarka u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić.

Ona objašnjava da su predstavnici kineskog giganta obišli logistički centar „Pošte” u Zemunu i da su zadovoljni onim što su videli.

- Reč je o centru u koji je uloženo 40 miliona evra i koji ispunjava sve standarde, a zadovoljni su tehnologijom, kapacitetima. Kinezi su se interesovali za to kako funkcioniše javno-privatno partnerstvo i to ne bi trebalo da predstavlja prepreku navodi Matić.

Čak trećina pošiljki koje „Pošta” obrađuje dolazi iz Kine. Ne može se doći do podatka koliko od toga je roba naručena preko “Alibabe”, ali svakako je reč o ozbiljnoj količini.

Delegaciju iz Kine zanimao je ceo lanac - carinjenje, prijem robe na aerodromu, poštarina, distribucija, logistika.

Kinezi su, kao što je poznato, kupili luku u Pireju, a naše zvaničnike pitali su i koliko se odmaklo sa prugom Beograd-Budimpešta, budući da je železnički saobraćaj brz i jeftin. U Ministarstvu saobraćaja dobili su garanciju da će svi rokovi biti ispoštovani.

- Predstavnici „Alibabe” već su bili u Češkoj i Mađarskoj, a zanimljiv im je bio i Zadar zbog Pireja i mogućnosti da koriste i vodeni i vazdušni saobraćaj za distribuciju robe. Mi smo ipak uvereni da možemo da ponudimo bolje uslove od onih koje bi dobili u okruženju, i to ćemo pokušati da prezentujemo kineskom partneru u decembru - kaže državna sekretarka u Ljajićevom ministarstvu.

Jedna od „Alibabinih” platformi koja ima ogromne potencijale, a koja za nas može biti veoma isplativa jeste e-turizam. Prema zvaničnim podacima, 110 miliona Kineza godišnje se registruju kao turisti. Procene su da potroše između 150 i 290 milijardi dolara, što govori o ogromnom potencijalu.

- Srbija je ukinula vize za građane Kine, a to je za njih važno jer bez problema mogu da putuju u Evropu. U tome obe strane vide ogromne mogućnosti - ističe Matić.

džek ma je težak , milijardi dolara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.