Blic

Alibaba pravi distributi­vni centar u Srbiji

Kineska kompanija „Alibaba” planira da unapredi internet prodaju u našem regionu i u narednih nekoliko meseci trebalo bi da se postigne dogovor o ulaganju tog giganta u distributi­vne centre u našoj zemlji.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Kinezi, kako saznajemo, nisu zaintereso­vani za gradnju logistički­h centara, već bi da uđu u gotove objekte. Očekuju da bi na taj način mogli da unaprede internet prodaju jer se trenutno na robu naručenu preko platforme „Alibaba” u Srbiji čeka u proseku 17 dana.

Zbog posla koji će, između ostalog, dovesti i do otvaranja novih radnih mesta, potpredsed­nik Vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić u decembru putuje u Kinu.

- Dogovoren je sastanak sa zamenicom direktora „Alibaba grupe” Lu Lin. Oni bi tada trebalo delegaciju iz Srbije koju će Ljajić predvoditi da upute u platforme na kojima rade: e-trgovinu, e-turizam, distribuci­ju, pa čak i e-upravu - kaže za “Blic” državna sekretarka u Ministarst­vu za trgovinu, turizam i telekomuni­kacije Tatjana Matić.

Ona objašnjava da su predstavni­ci kineskog giganta obišli logistički centar „Pošte” u Zemunu i da su zadovoljni onim što su videli.

- Reč je o centru u koji je uloženo 40 miliona evra i koji ispunjava sve standarde, a zadovoljni su tehnologij­om, kapaciteti­ma. Kinezi su se interesova­li za to kako funkcioniš­e javno-privatno partnerstv­o i to ne bi trebalo da predstavlj­a prepreku navodi Matić.

Čak trećina pošiljki koje „Pošta” obrađuje dolazi iz Kine. Ne može se doći do podatka koliko od toga je roba naručena preko “Alibabe”, ali svakako je reč o ozbiljnoj količini.

Delegaciju iz Kine zanimao je ceo lanac - carinjenje, prijem robe na aerodromu, poštarina, distribuci­ja, logistika.

Kinezi su, kao što je poznato, kupili luku u Pireju, a naše zvaničnike pitali su i koliko se odmaklo sa prugom Beograd-Budimpešta, budući da je železnički saobraćaj brz i jeftin. U Ministarst­vu saobraćaja dobili su garanciju da će svi rokovi biti ispoštovan­i.

- Predstavni­ci „Alibabe” već su bili u Češkoj i Mađarskoj, a zanimljiv im je bio i Zadar zbog Pireja i mogućnosti da koriste i vodeni i vazdušni saobraćaj za distribuci­ju robe. Mi smo ipak uvereni da možemo da ponudimo bolje uslove od onih koje bi dobili u okruženju, i to ćemo pokušati da prezentuje­mo kineskom partneru u decembru - kaže državna sekretarka u Ljajićevom ministarst­vu.

Jedna od „Alibabinih” platformi koja ima ogromne potencijal­e, a koja za nas može biti veoma isplativa jeste e-turizam. Prema zvaničnim podacima, 110 miliona Kineza godišnje se registruju kao turisti. Procene su da potroše između 150 i 290 milijardi dolara, što govori o ogromnom potencijal­u.

- Srbija je ukinula vize za građane Kine, a to je za njih važno jer bez problema mogu da putuju u Evropu. U tome obe strane vide ogromne mogućnosti - ističe Matić.

 ??  ?? džek ma je težak , milijardi dolara
džek ma je težak , milijardi dolara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia