Virusi napali računare u „Palmotićevoj“

U najznačajnijoj ustanovi za mentalne bolesti u Srbiji hakovani su računari, zbog čega je više od nedelju dana bio onemogućen pristup dosijeima pacijenata.

Blic - - DRUSTVO - V. Z. C./S. T.

U Ministarstvu zdravlja nam je potvrđeno da su 23 računara Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu napadnuta virusom i da su nakon toga zaraženi kompjuteri skinuti sa mreže. Za sve to vreme lekari nisu mogli da pristupe kartonima pacijenata.

Interesantno je da Institut nije obavestio Ministarstvo zdravlja o virusu koji je ubačen u njihov informacioni sistem sve dok “Blic” nije tražio odgovore o ovom događaju. Takođe, nisu obavešteni ni MUP niti Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Ovo čudi, tim pre što su dosijei označeni šifrom “F”, koja predstavlja psihijatrijske bolesti, izuzetno osetljivi i morali bi da budu najzaštićeniji. Čak su i drugim lekarima nedostupni psihijatrijski kartoni njihovih pacijenata.

Kako “Blic” saznaje, u izveštaju koji je direktorka Instituta prof. dr Dušica Lečić Toševski poslala Ministarstvu navodi se da se u pojedinim kompjuterima pojavio virus.

„Inženjeri iz tehničke podrške reagovali su na vreme i zaustavili širenje virusa tako što su zaražene kompjutere skinuli sa mreže“, piše i izveštaju, u kom se dodaje da su svi podaci sačuvani.

Direktorka Lečić Toševski kaže za “Blic” da je sada sve pod kontrolom.

ministarstvo i policija obavešteni tek kada je „blic“poslao pitanja o virusu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.